Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Tiella - zapiekanka warstwowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jest wiele wersji warstwowych zapiekanek w zależności od ich regionu. Niektóre zawierają małże a inne obtaczane są w cieście. Inspiracja Podróże kulinarne. Kuchnia włoska.

Tiella - zapiekanka warstwowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tiella - zapiekanka warstwowa

 

  • 1 mały bakłażan (ok. 200g)
  • ok. 1/2 kg pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pokrojonego świeżego oregano
  • 1 łyżeczka pokrojonej świeżej natki pietruszki
  • 1/2 kg ziemniaków
  • ok. 30 ml oliwy
  • 1 łyżka soli
  • świeże oregano do przybrania

Sposób przygotowania:

Tiella - zapiekanka warstwowa

Etap 1

Tiella - zapiekanka warstwowa
W misce wymieszać pomidory, cebulę i seler.

Bakłażana pokroić w cienkie plastry i zasolić, odstawić na 30 minut aż puści soki. Kolejno opłukać pod zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, oczyścić z pestek. Pomidory, seler naciowy, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę,wymieszać, dodać natkę i oregano.

Etap 2:

Tiella - zapiekanka warstwowa
Naczynie wysmarować oliwą i na dnie ułożyć połowę ziemniaków i warstwę bakłażana.

Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, osuszyć na papierowym ręczniku.

Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą i na dnie ułożyć połowę ziemniaków i warstwę bakłażana.

Etap 3:

Tiella - zapiekanka warstwowa
Kolejno połowę pomieszanych pomidorów z warzywami.

Następnie ułożyć połowę pomieszanych pomidorów z warzywami, które skropić oliwą.

Etap 4:

Tiella - zapiekanka warstwowa
Na końcu ułożyć pozostałą część ziemniaków i zakończyć pomidorami.

Kolejno pozostałą część ziemniaków i zakończyć pomidorami, polać resztą oliwy. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

Po tym czasie zdjąć folię i jeszcze piec przez 30 minut. Gotową zapiekanką udekorować świeżymi listkami oregano.