Sposób przygotowania:
Warstwowa zapiekanka mięsno-warzywnaETAP 1:
Ziemniaki skrobiemy, płuczemy gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, zimne kroimy na grubsze plastry. Paprykę i cebulę obieramy kroimy w kostkę szklimy na oleju, w trakcie dodajemy mięso mielone , smażymy około 7 minut od czasu do czasu mieszając.Doprawić solą i pieprzem do smaku.
ETAP 2:
W natłuszczonym wcześniej naczyniu żaroodpornym układamy pierwszą warstwę pokrojonych ziemniaków oraz cukinii, posypujemy przyprawami,
ETAP 3:
wykładamy całą masę mięsną, znów przykrywamy plastrami cukinii i ziemniaków.
Zalewa śmietanowa:
Śmietanę rozprowadzamy z majonezem, doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy starty na tarce ser żółty, mieszamy polewamy wierzch zapiekanki.
Pieczemy w piekarniku około 30 minut w temp 180*c.
Serwujemy gorącą.
George
skuter5