Sposób przygotowania:
Mięsne kuleczki z makaronem i sosem pomidorowym
Z pomidorów zdejmujemy skórę ( wcześniej nacinamy je na krzyż wkładamy do gorącej wody na pół minuty, a następnie dajemy do lodowatej wody - dzięki temu skóra zejdzie bez najmniejszego problemu). Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju.
Przesmażamy przez chwilę i dodajemy czosnek. Gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec dodajemy liście oregano i dokładnie mieszamy.
W między czasie do miski dajemy mięso mielony, przyprawy, bułkę tartą oraz jajko. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy forujmy niewielkie kuleczki, które obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Do przesmażonych kuleczek dodajemy sos pomidorowy i wlewamy sok pomidorowy oraz wodę. Gdy całość zawrze dodajemy przyprawy oraz makaron.
Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż makaron wchłonie nadmiar płynu. Na koniec dodajemy liście bazylii.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Przesmażamy przez chwilę i dodajemy czosnek. Gotujemy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec dodajemy liście oregano i dokładnie mieszamy.
W między czasie do miski dajemy mięso mielony, przyprawy, bułkę tartą oraz jajko. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy forujmy niewielkie kuleczki, które obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Do przesmażonych kuleczek dodajemy sos pomidorowy i wlewamy sok pomidorowy oraz wodę. Gdy całość zawrze dodajemy przyprawy oraz makaron.
Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż makaron wchłonie nadmiar płynu. Na koniec dodajemy liście bazylii.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Jagodowa
Magdalena88