Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana III
Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie około 8-10 minut. Przestudzić i pokroić w plastry. Fasolkę szparagową pokroić na kawałki i również obgotować w osolonej wodzie i przestudzić. Mięso umyć i zmielić w maszynce o grubym sicie, podsmażyć na odrobinie oleju. Blachę do pieczenia wysmarować olejem. Dno blachy wyłożyć 1/2 ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć fasolkę szparagową, pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w półksiężyce cebulę i podsmażone mięso. Wszystko posypać przyprawami i rozkruszyć kostkę czosnkową. Na warstwie mięsa rozsypać odsączoną czerwoną fasolkę i całość posmarować sosem meksykańskim. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, posypać ziemniaki startym żółtym serem i znowu posypać przyprawami. Piec 25 minut w temperaturze 220 stopni.
jovi
Jojo
msewka
Sarenka
dusia30
Natala1210
Śliweczka