zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2332]

Zapiekanka ziemniaczana III

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Kolejna zapiekanka, tym razem warstwowa

Zapiekanka ziemniaczana III

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana III

 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 300 g podgotowanej fasolki szparagowej
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 słoik sosu meksykańskiego Łowicz
  • 150 g żółtego sera
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • 1 kostka czosnkowa
  • pieprz
  • po 1 łyżeczce przyprawy smak lata i wiosny
  • oliwa do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana III
Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie około 8-10 minut. Przestudzić i pokroić w plastry. Fasolkę szparagową pokroić na kawałki i również obgotować w osolonej wodzie i przestudzić. Mięso umyć i zmielić w maszynce o grubym sicie, podsmażyć na odrobinie oleju. Blachę do pieczenia wysmarować olejem. Dno blachy wyłożyć 1/2 ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć fasolkę szparagową, pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w półksiężyce cebulę i podsmażone mięso. Wszystko posypać przyprawami i rozkruszyć kostkę czosnkową. Na warstwie mięsa rozsypać odsączoną czerwoną fasolkę i całość posmarować sosem meksykańskim. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, posypać ziemniaki startym żółtym serem i znowu posypać przyprawami. Piec 25 minut w temperaturze 220 stopni.