Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Warstwowa zapiekanka mięsno-ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna i sycąca zapiekanka z mięsem i ziemniakami.

Warstwowa zapiekanka mięsno-ziemniaczana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warstwowa zapiekanka mięsno-ziemniaczana

 

  • ok. 700g mięsa mielonego wieprzowego
  • 7 dużych ziemniaków
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • ok. 1,5 szklanki bulionu
  • 150g sera żółtego

 

 

Sposób przygotowania:

Warstwowa zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo. Cebulę, marchew oraz pietruszkę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć marchew i pietruszkę, gdy lekko zmiękną dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso mielone i smażyć co jakiś czas mieszając i rozdrabniając mięso. Doprawić do smaku solą. Gdy marchew i pietruszka będą prawie miękkie, a mięso się podsmażyć podlać całość bulionem i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Odstawić sos. W naczyniu żaroodpornym układać 2 warstwy talarków gotowanych ziemniaków, 1/2 sosu z mięsem, 2 warstwy ziemniaków i resztę sosu mięsnego. Na wierzchy ułożyć pojedynczą warstwę ziemniaków i posypać całość serem. Zapiekać ok. 30-35 min. w 180st.C.
Warstwowa zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Podsmażyć marchew, pietruszkę i mięso, dodać koncentrat i bulion.
Warstwowa zapiekanka mięsno-ziemniaczana
W naczyniu ułożyć warstwę ziemniaków....
Warstwowa zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Ułożyć porcję sosu i posypać tartym serem.
Warstwowa zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Wyłożyć resztę sosu i znowu ziemniaki, posypać serem.