Sposób przygotowania:
Warstwowa zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo. Cebulę, marchew oraz pietruszkę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć marchew i pietruszkę, gdy lekko zmiękną dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso mielone i smażyć co jakiś czas mieszając i rozdrabniając mięso. Doprawić do smaku solą. Gdy marchew i pietruszka będą prawie miękkie, a mięso się podsmażyć podlać całość bulionem i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Odstawić sos. W naczyniu żaroodpornym układać 2 warstwy talarków gotowanych ziemniaków, 1/2 sosu z mięsem, 2 warstwy ziemniaków i resztę sosu mięsnego. Na wierzchy ułożyć pojedynczą warstwę ziemniaków i posypać całość serem. Zapiekać ok. 30-35 min. w 180st.C.