Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zapiekanka warstwowa z makaronem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sycaca i smaczna zapiekanka warstwowa w sosie smietanowo-jogurtowym, z makaronem, brokulami, kurczakiem, pieczarkami, pomidorkami i serem.

Zapiekanka warstwowa z makaronem

Składniki:

Zapiekanka warstwowa z makaronem

 

  • podwójna duza piers kurczaka,
  • makaron kokardki - 300g,
  • brokul - ok 500-600g,
  • pieczarki - 300g,
  • pomidorki cherry - 10 sztuk,
  • ser zólty, najlepiej o wyraznym smaku - 200g,
  • smietana 30% - 250ml,
  • jogurt naturalny, gesty - 250ml,
  • czosnek - 3 sztuki,
  • oregano,
  • sól, pieprz ziolowy,
  • pieprz naturalny,
  • papryka slodka czerwona - 1/2 lyzeczki,
  • przyprawa do kurczaka lub inna ulubiona,
  • vegeta,
  • lyzka masla.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warstwowa z makaronem
Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie wedlug przepisu na opakowaniu. Brokula obrac, umyc i ugotowac na lekko twardo w wodzie z vegeta, dobrze odsaczyc z wody. Pokroic na male czastki, lodyzki drobno pokroic. Brokul nie moze byc rozciapany, musi byc twardawy. Mnie samo gotowanie brokula zajmuje ok 5-7 minut. Piers kurczaka umyc, osuszyc, obrac z wszelkiego tluszczu i zylek. Pokroic w drobna kosteczke i dobrze przyprawic przyprawa do kurczaka lub inna, ulubiona mieszanka. Pieczarki obrac i pokroic w plastry lub gdy sa duze, w pólplastry. Na patelni rozpuscic maslo i podsmazyc na nim przyprawione pieprzem i sola pieczarki. Pomidorki umyc, osuszyc i pokroic kazdego na 4 czesci. Ser zetrzec na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrac i drobno posiekac. Jogurt wymieszac ze smietana, dodac czosnek, papryke slodka, ok lyzeczke oregano, pieprz i troche soli, dokladnie wymieszac. W duzym, zaroodpornym naczyniu ukladac warstwami: polowa ugotowanego makaronu, polowa kosteczek kurczaka, podsmazone pieczarki, polowa brokula, zalac troche mniej niz polowa smietanowo-jogurtowego sosu. Nastepnie ponownie kladziemy warstwe makaronu, kurczaka, brokula i na wierzch kawalki pomidorków. Wszystko zalewamy pozostalym sosem i posypujemy pieprzem, najlepiej swiezo zmielonym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Serem zóltym posypujemy wierzch zapiekanki. Mozna to zrobic tuz przed wstawieniem dania do piekarnika - skórka serowa bedzie wtedy twardawa, ale za to chrupiaca, lub wyjac zapiekanke tuz przed zakonczeniem pieczenia, posypac startym serem, ponownie wstawic na chwile do piekarnika, do rozpuszczenia sera. Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut. Smaczne na goraco i na zimno :)