kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1046]

Tiramisu orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na tiramisu. Przygotowane z dodatkiem masła orzechowego smakuje wyśmienicie. Polecam na podwieczorek.

Tiramisu orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tiramisu orzechowe

 

  • 0,5 kg serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 12 sztuk długich biszkoptów
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • pojemnik 18 x 11 x7
  • folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Tiramisu orzechowe
Kawę wsypujemy do gorącej wody i mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. Serek mascarpone i cukier wkładamy do miski i miksujemy przez chwilę. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy, następnie dodajemy ubitą śmietankę i jeszcze raz miksujemy. Pojemnik wykładamy folią spożywczą. W zimnej kawie moczymy biszkopty i układamy na dnie pojemnika.

Na biszkoptach rozsmarowujemy połowę masy orzechowej i układamy warstwę moczonych w kawie biszkoptów. 

Na biszkoptach rozsmarowujemy pozostałą masę orzechową. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy kakao.
Tiramisu orzechowe
Do zmiksowanej masy serowej dodajemy masło orzechowe i miksujemy.
Tiramisu orzechowe
dodajemy ubitą śmietankę i ponownie miksujemy.
Tiramisu orzechowe
Masę orzechową rozsmarowujemy na biszkoptach.
Tiramisu orzechowe
Ostatnią warstwą tiramisu powinna być masa orzechowa.