Sposób przygotowania:
Drożdżówki z brzoskwinią i borówkamiETAP 1:
Mąkę wsypać do miski, dodać masło, ekstrakt waniliowy oraz cukier puder. Palcami rozcierać mąkę z masłem do czasu aż powstanie kruszonka.
ETAP 2:
Masło roztopić, ostudzić. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę.
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą i drożdżami, dodać ciepłe mleko, ubite jajka i otartą skórkę z pomarańczy. Wyrabiać przez 15 minut, następnie dodać masło i wyrabiać przez kolejne 5 minut.
ETAP 3:
Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez kilka minut pozbywając się pęcherzy powietrza. Rozwałkować na grubości około 1,5 cm. i dużym kubkiem wykroić krążki.
ETAP 5:
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Następnie w każdym krążku denkiem od szklanki o mniejszej średnicy zrobić wgłębienie.
ETAP 6:
Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, na środku ułożyć kawałki brzoskwiń i wsypać porcję borówek wymieszanych z cukrem.
ETAP 7:
Po wierzchu posypać kruszonką.
Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut.
SylaUla