WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1570]

Ciasto kombinowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto kombinowane to ciasto bez pieczenia zrobione na krakersach z masą krówkową, dżemem porzeczkowym, kremem budyniowym i budyniowo - mannowym.

Ciasto kombinowane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kombinowane

Warstwa budyniowo - mannowa

Krem budyniowy

Dodatkowo

  • ok. 2 paczki krakersów
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • ok. 5 łyżek mleka
  • kilka orzechów laskowych
  • kilka wafelków śmietankowych

Sposób przygotowania:

Ciasto kombinowane

ETAP 1:

Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć warstwę krakersów. z 0,5l mleka odlać 0,5 szklanki i rozmieszać w nim budyń z cukrem i kaszą manną. Resztę mleka zagotować z margaryną. Na gotujący się płyn wlać mieszaninę i gotować do zgęstnienia.
Gorącą masę wylać na krakersy.

Ułożyć drugą warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować masę krówkową i przykryć 3 warstwą krakersów. Posmarować dżemem porzeczkowym. Z 400 ml mleka odlać 1/3 szklanki i rozmieszać w nim budyń śmietankowy i obie mąki oraz cukier.
Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać mieszaninę i gotować do zgęstnienia. Ugotowany budyń wystudzić i zmiksować z łyżką miękkiego masła.
Krem rozsmarować na dżemie. Ułożyć ostatnią warstwę krakersów.

Czekoladę gorzką zalać 5 łyżkami mleka i rozpuścić np. w mikrofali. Czekoladą posmarować ciasto. Na wierzchu ułożyć kawałki orzechów i wafelków. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Ciasto kombinowane
Ciasto polane czekoladą i ozdobione orzechami i wafelkami
Ciasto kombinowane
Krem budyniowy rozsmarowany na dżemie porzeczkowym
Ciasto kombinowane
Masa krówkowa rozsmarowana na krakersach.
Ciasto kombinowane
Krem budyniowo - mannowy rozsmarowany na krakersach

Tagi:

deser ciasto