kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Tiramisu śmietankowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetny deser pochodzi z Włoch ale najlepiej zrobić go samemu. Wymaga niewiele pracy.Pyszny , śmietankowy.

Tiramisu śmietankowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tiramisu śmietankowe

 

  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 500 gram serka mascarpone
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • gorzkie kakao
  • 1/2 szklanki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Tiramisu śmietankowe
Do gorącej wody wsypujemy kawę i mieszamy, studzimy. Żółtka przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy.
Do ubitej masy dodajemy serek mascarpone i miksujemy przez chwilę do polaczenia się składników.
Dodajemy ubitą na sztywną śmietanę i miksujemy przez chwilę. Masę wstawiamy do lodówki.
Biszkopty maczamy w zimnym naparze kawowym i układamy w blaszce lub pojemniku. Na biszkopty wykładamy połowę kremu, układamy drugą warstwę biskoptów i resztę kremu. Wierzch posypujemy gorzkim kakao.
Tiramisu śmietankowe
Do miski wkładamy żółtka, cukier, cukier waniliowy.
Tiramisu śmietankowe
Do masy jajecznej dodajemy serek mascarpone.
Tiramisu śmietankowe
Biszkopty moczymy w zimnym naparze kawowym.
Tiramisu śmietankowe
Przygotowaną masę wykładamy na biszkopty.

Tagi:

deser ciasto