kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 596]

Tiramisu śmietankowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetny deser pochodzi z Włoch ale najlepiej zrobić go samemu. Wymaga niewiele pracy.Pyszny , śmietankowy.

Tiramisu śmietankowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tiramisu śmietankowe

 

  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 500 gram serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • gorzkie kakao
  • 1/2 szklanki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Tiramisu śmietankowe
Do 1/2 szklanki gorącej wody wsypujemy 1łyżkę kawy rozpuszczalnej, mieszamy i studzimy.

Żółtka oddzielamy od białek i wkładamy do dużej miski. Wsypujemy cukier i miksujemy.

Gdy masa zrobi się gęsta i wyraźnie zbieleje, a na wierzchu będą bąbelki, dodać serek mascarpone i ponownie miksować do polaczenia się masy.

Wlać śmietanę, miksować przez chwilę.

Masę wstawić do lodówki.

Biszkopty maczać w naparze kawowym( musi być zimny) i układać na blaszce lub innym pojemniku.

Na biszkopty wykładamy zimny krem, posypujemy gorzkim kakao. 
Tiramisu śmietankowe
Żółtka jaj i cukier, cukier waniliowy włożone do miski.
Tiramisu śmietankowe
Masa żółtkowa zmiksowana dodany twarożek mascarpone.
Tiramisu śmietankowe
Biszkopty moczone w zimnym naparze kawowym.
Tiramisu śmietankowe
Schłodzona masa twarożkiwa wykładana na biszkopty.

Tagi:

deser ciasto