SUPERPRZEPIS

Pyszny tort tiramisu

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Pyszny tort tiramisu Więcej zdjęć (2)

Tort tiramisu jest lekki i bardzo smaczny. Pięknie się prezentuje, robi wrażenie na gościach. Polecam

Składniki:

Pyszny tort tiramisu

 

  • Biszkopt:

 

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem:

 

  • 500 gram serka mascarpone

 

  • 75 gram cukru pudru

 

 

  • 50 ml. amaretto

 

  • Poncz:

 

  • 300 ml. zimnego naparu kawy

 

  • 150 ml. amaretto

 

  • Dodatkowo:

 

  • 2 op. podłużnych biszkoptów

 

 

  • wiórki czekoladowe

 

Sposób przygotowania:

Pyszny tort tiramisu
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier a następnie dodaj po żółtku i ucieraj dalej. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy (22cm.)wysmarowanej i wysypanej bułką tartą i piecz ok. 60 min. w temp.180 stopni. Po upieczeniu przekrój na trzy części.

Jajka sparz wrzątkiem. Żółtka oddziel od białek, z białek ubij mikserem pianę, dodaj cukier puder. Serek mascarpone utrzyj z żółtkami, po łyżce dodawaj do białek, na końcu dodaj amaretto. Zimny napar kawy wymieszaj z amaretto.

Pierwszy biszkopt nasącz ponczem, na to wyłóż 1/3 część kremu, na to drugi biszkopt,poncz, 1/3 kremu i biszkopt, nasącz ponczem. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem i wyrównaj.

Boki obłóż biszkoptami, przyklejając je jeden obok drugiego. Obwiąż wstążką, a wierzch obsyp kakao i posyp wiórkami czekoladowymi. Udekoruj malinami. Wstaw do lodówki.
Tort    tiramisu
Ma bardzo lekką konsystencję, rozpływa się w ustach

Tagi:

tort