slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Tiramisu z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na tiramisu z dodatkiem świeżych i pysznych truskawek. Polecam taką lekką odmianę tego deseru.

Tiramisu z truskawkami

Składniki:

Tiramisu z truskawkami

 

  • 4 żółtka jaj
  • 3/4 szkl cukru
  • 250 g mascarpone
  • 200 g biszkoptów podłużnych
  • 200 świeżych truskawek
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • tortownica o śred. 26 cm

Sposób przygotowania:

Tiramisu z truskawkami
Kawę przesypujemy do miseczki i wlewamy gorącą wodę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Truskawki myjemy, 6 dużych i ładnych truskawek odkładamy do dekoracji a od reszty odcinamy szypułki i kroimy je w plasterki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy.

Żółtka przelewamy do dużej miski, dosypujemy cukier i ubijamy mikserem na kogel-mogel. Później dokładamy po łyżce mascarpone i miksujemy aż nie będzie grudek.

Biszkopty moczymy w zimnej kawie ( 2 sekundy na 1 biszkopt) i układamy ściśle na dnie tortownicy. Na biszkoptach rozsmarowujemy równo 6 łyżek masy serowej.

Na kremie układamy obok siebie plasterki truskawek, lekko wciskając je w krem. Na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych kawą.

Na ciastkach rozsmarowujemy resztę kremu i wyrównujemy go. Posypujemy kakao.

Odłożone truskawki kroimy na pół razem z szypułką i układamy na cieście.

Wstawiamy do lodówki.