Sposób przygotowania:
Tiramisu z truskawkami
Kawę przesypujemy do miseczki i wlewamy gorącą wodę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Truskawki myjemy, 6 dużych i ładnych truskawek odkładamy do dekoracji a od reszty odcinamy szypułki i kroimy je w plasterki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy.
Żółtka przelewamy do dużej miski, dosypujemy cukier i ubijamy mikserem na kogel-mogel. Później dokładamy po łyżce mascarpone i miksujemy aż nie będzie grudek.
Biszkopty moczymy w zimnej kawie ( 2 sekundy na 1 biszkopt) i układamy ściśle na dnie tortownicy. Na biszkoptach rozsmarowujemy równo 6 łyżek masy serowej.
Na kremie układamy obok siebie plasterki truskawek, lekko wciskając je w krem. Na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych kawą.
Na ciastkach rozsmarowujemy resztę kremu i wyrównujemy go. Posypujemy kakao.
Odłożone truskawki kroimy na pół razem z szypułką i układamy na cieście.
Wstawiamy do lodówki.
Truskawki myjemy, 6 dużych i ładnych truskawek odkładamy do dekoracji a od reszty odcinamy szypułki i kroimy je w plasterki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy.
Żółtka przelewamy do dużej miski, dosypujemy cukier i ubijamy mikserem na kogel-mogel. Później dokładamy po łyżce mascarpone i miksujemy aż nie będzie grudek.
Biszkopty moczymy w zimnej kawie ( 2 sekundy na 1 biszkopt) i układamy ściśle na dnie tortownicy. Na biszkoptach rozsmarowujemy równo 6 łyżek masy serowej.
Na kremie układamy obok siebie plasterki truskawek, lekko wciskając je w krem. Na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych kawą.
Na ciastkach rozsmarowujemy resztę kremu i wyrównujemy go. Posypujemy kakao.
Odłożone truskawki kroimy na pół razem z szypułką i układamy na cieście.
Wstawiamy do lodówki.