SUPERPRZEPIS

Tiramisu z truskawkowym musem

  • 1
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Tiramisu z truskawkowym musem Więcej zdjęć (3)

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższy

Składniki:

Tiramisu z truskawkowym musem

 

 

  • Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek cukru pudru

 

  • Poncz:
  • 400 ml mocnej kawy espresso
  • 85 ml likieru amaretto
  • 60 ml wódki
  • 10 ml aromatu migdałowego

 

  • Mus truskawkowy:
  • 400g truskawek
  • 1/2 szklanka wody
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Tiramisu z truskawkowym musem

ETAP 1:

Tiramisu z truskawkowym musem
żółtka dokładnie utrzeć a następnie połączyć ze śmietaną

Krem:
1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.

W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.

ETAP 2:

Tiramisu z truskawkowym musem
truskawki obrać z szypułek

2. Poncz:
Gotową kawę przelać do miseczki, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Tiramisu z truskawkowym musem
do truskawek dodać wodę i zagotować następnie zmiksować

3. Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.

ETAP 4:

Tiramisu z truskawkowym musem
dno formy wyłożyć biszkoptami nasączonymi a następnie masą i musem truskawkami

4. Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać tężejący mus z truskawek. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu truskawkowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao i udekorować truskawkami.

5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na noc.