SUPERPRZEPIS

Tołpyga w Panierce

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Tołpyga w Panierce Więcej zdjęć (5)

Tradycyjnie przyrządzona ryba,beż żadnych wydziwiasów. Pyszna,chrupiąca mniam,mniam ;)

Składniki:

Tołpyga w Panierce

 

  • Na dwie większe porcje:

 

  • Tołpyga świeża (dwa płaty ze skórą miałam ponad pół kilograma)
  • 1 jajo kurze
  • 1/2 szklanki olej do smażenia
  • 1/2 szklanka bułka tarta
  • 1 plaster cytryny
  • sól,pieprz (wg.uznania)

Sposób przygotowania:

Tołpyga w Panierce
Rybę myjemy-osuszamy,następnie solimy,pieprzymy i skrapiamy cytryną.Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.Do jednego naczynia lub talerza wsypujemy bułkę tartą a do drugiego wbijamy jajo i rozmącamy.Na patelni rozgrzewamy olej.Potem rybę panierujemy najpierw obtaczamy ją w jaju następnie w bułce i wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na wolnym ogni z obu stron na złoty kolor..... Podajemy np. z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty...
Tołpyga w Panierce
Na tym zdjęciu widać tołpygę z bliska,jest na prawdę pyszna...
Tołpyga w Panierce
rybę wkładamy na rozgrzana patelnię i smażymy na złoty kolor
Tołpyga w Panierce
.Do jednego naczynia lub talerza wsypujemy bułkę tartą a do drugiego wbijamy jajo i rozmącamy
Tołpyga w Panierce
Tutaj idzać gotoe świeże filety z tołpygi.Często można dostać ją w Biedronce ;)

Tagi:

tarta