Sztangiel

Sztangiel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Topielec

  • 3
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotować rozczyn: drożdże zmieszać z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, a

Topielec

Składniki:

Topielec

 

Sposób przygotowania:

Topielec
Przygotować rozczyn: drożdże zmieszać z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, a następnie rozpuścić w letnim mleku. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Margarynę posiekać z mąką i jajkami, połączyć z rozczynem i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kulę i zanurzyć w misce z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie (ok 15 min) wyjąć je z wody, dodać cukier, cukier waniliowy, odrobinę mąki i wyrobić. Włożć do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 30-40 min w średnio gorącym piekarniku.