crazyloll@interia.pl

crazyloll@interia.pl

Kucharz
[Przepisów: 10]

topielec 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

najlepiej smakuje z bitą śmietaną i owocami

topielec 4

Składniki:

topielec 4

 

  • 50 dag mąki
  • 10 dag drożdzy
  • 20 dag cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 20 dag margaryny
  • 3 jaja
  • tłuszcz do smarowania formy

 

Sposób przygotowania:

topielec 4
Jaja i cukier utrzeć do białości, dodać droźdze ukręcone z łyżeczka cukru, mąkę , mleko i stopioną margarynę. Wszystkie składniki zagnieść, lekkko wyrobić i uformować kulę. Włożyć ją do naczynia z wodą o temperaturze pokojowej. Po upływie 3-5 godzin kula wypłynie na powierzchnię . Po wyłowieniu odcisnąć ją z wody, dodać pół szklanki mąki i wyrobić. Ułożyć na natłuszczonej blasze i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 30-40 minut.