BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Torcik a' la tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na ten oto torcik otrzymałam od kuzynki. Gdy jadłam go u niej bardzo mi zasmakował więc postanowiłam przygotować go dla mojej rodzinki. Torcik wszystkim bardzo smakował i jeszcze nie raz będę wracać do tego przepisu.

Torcik a' la tiramisu Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Torcik a' la tiramisu

 

  • Masa serowa;
  • twaróg mielony 1 wiaderko ,
  • serek mascarpone 400 g,
  • cukier puder 3/4 szkl + cukier waniliowy,
  • żelatyna 4 łyżki,
  • woda 50 ml,
  • kawa 1 łyżka,

 

  • Dodatkowo zaparzyć;
  • kawa 2 łyżki,
  • woda 1 szklanka,

 

  • Ponadto ;
  • Biszkopty podłużne 300 g,
  • kakao ciemne ,
  • kakao z cukrem rozpuszczalne,

Sposób przygotowania:

Torcik a' la tiramisu
Twaróg trzy krotnie mielony przełożyć do miski, dodać serki mascarpone oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym.Całość zmiksować na głdką masę.

Żelatynę namoczyć w wodzie z dodatkiem prawdziwej kawy.Po napęcznieniu podgrzać do rozpuszczenia.

Do masy serowej cienkim strumykiem wlewać cały czas miksując letnią lecz nie gorącą żelatynę, wymieszać do całkowitego połączenia składników.

Podłużne biszkopty maczać w zaparzonej kawie i układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.(tortownica o średnicy 26 cm). Na biszkopty nałożyć połowę masy serowej. Na masę ponownie namoczone biszkopty. Biszkopty zakryć pozostałą masą serową, wyrównać i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Po wyjęciu z lodówki torcik okrążyć nożem w koło od brzegu tortownicy, zdjąć obręcz.

Górę torciku oprószyć z ciemnym kakao i kakao z cukrem.

Udekorować listkami mięty.
Torcik a - la tiramisu
Twaróg trzy krotnie zmielony włożyć do miski
Torcik a - la tiramisu
Do tawarogu dodac serki mascarpone oraz cukier puder i cukier waniliowy
Torcik a - la tiramisu
Całość zmiksować na głdka jednolitą masę tak by nie było grudków
Torcik a - la tiramisu
Żelatynę namoczyć w wodzie z dodatkiem prawdziwej kawy gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia
Torcik a - la tiramisu
Do masy serowej cienkim strumykiem wleac cały czas miksując letnią lecz nie gorącą żelatynę, wymieszać do całkowitego połączenia składników
Torcik a - la tiramisu
Biszkopty maczać w zaparzonej kawie układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Torcik a - la tiramisu
Na namoczone biszkopty rozłożyć połowę masy serowej, na masę serową ułożyć namoczone w kawie biszkopty
Torcik a - la tiramisu
Przykryć pozostałą masą serową i włozyć do lodówki na kilka godzin
Torcik a - la tiramisu
Po wyjęciu z lodówki torcik okrążyć nożem od brzegu tortownicy , zdjąć obręcz
Torcik a - la tiramisu
Górę torciku oprószyć ciemnym kakao wymieszanym z kakao z cukrem