Sposób przygotowania:
Torcik a' la tiramisu
Twaróg trzy krotnie mielony przełożyć do miski, dodać serki mascarpone oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym.Całość zmiksować na głdką masę.
Żelatynę namoczyć w wodzie z dodatkiem prawdziwej kawy.Po napęcznieniu podgrzać do rozpuszczenia.
Do masy serowej cienkim strumykiem wlewać cały czas miksując letnią lecz nie gorącą żelatynę, wymieszać do całkowitego połączenia składników.
Podłużne biszkopty maczać w zaparzonej kawie i układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.(tortownica o średnicy 26 cm). Na biszkopty nałożyć połowę masy serowej. Na masę ponownie namoczone biszkopty. Biszkopty zakryć pozostałą masą serową, wyrównać i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Po wyjęciu z lodówki torcik okrążyć nożem w koło od brzegu tortownicy, zdjąć obręcz.
Górę torciku oprószyć z ciemnym kakao i kakao z cukrem.
Udekorować listkami mięty.
Żelatynę namoczyć w wodzie z dodatkiem prawdziwej kawy.Po napęcznieniu podgrzać do rozpuszczenia.
Do masy serowej cienkim strumykiem wlewać cały czas miksując letnią lecz nie gorącą żelatynę, wymieszać do całkowitego połączenia składników.
Podłużne biszkopty maczać w zaparzonej kawie i układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.(tortownica o średnicy 26 cm). Na biszkopty nałożyć połowę masy serowej. Na masę ponownie namoczone biszkopty. Biszkopty zakryć pozostałą masą serową, wyrównać i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Po wyjęciu z lodówki torcik okrążyć nożem w koło od brzegu tortownicy, zdjąć obręcz.
Górę torciku oprószyć z ciemnym kakao i kakao z cukrem.
Udekorować listkami mięty.