grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Torcik tiramisu z ricotty i czekolady

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszny torcik tiramisu na bazie ciasteczek typu savoiardi z kremem z ricotty i mleka skondensowanego, z dodatkiem gorzkiej czekolady i kawy.

Torcik tiramisu z ricotty i czekolady Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik tiramisu z ricotty i czekolady

 

  • 300 g savoiardi
  • 400 g ricotty
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 ml śmietany
  • 200 ml kawy
  • 2 żółtka
  • kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

Torcik tiramisu z ricotty i czekolady

Przygotowanie kremu

Torcik tiramisu z ricotty i czekolady
Przygotowany krem z ricotty możemy schładzać w lodówce maksymalnie 2 dni.

Na 15 minut przed rozpoczęciem przygotowania kremu, odstawiamy ricottę do odsączenia.

Żółtka miksujemy z dodatkiem mleka skondensowanego na jednolitą masę.

Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy ricottę.

Do kremu z ricotty dodajemy ubitą śmietanę. Całość delikatnie mieszamy.

Przygotowanie tiramisu

Torcik tiramisu z ricotty i czekolady
Przygotowując tiramisu dodaną czekoladę możemy drobno pokroić lub potarkować.

Kawę zaparzamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia.

Do przygotowania tiramisu potrzebne nam będzie naczynie o średnicy 24 cm.

Na dno naczynia układamy biszkopty wcześniej nasączone kawą i 1/3 kremu z ricotty. Krem oprószamy czekoladą.

Układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą, przykrytych kremem i czekoladą.

Układanie torciku kończymy na trzeciej warstwie biszkoptów i kremu.

Schładzanie tiramisu

Torcik tiramisu z ricotty i czekolady
Torcik tiramisu możemy oprószyć mleczną lub białą czekoladą dla dodatkowego smaku deseru.

Przygotowane tiramisu oprószamy kakao i gorzką czekoladą pokrojoną w kawałeczki.

Torcik tiramisu schładzamy w lodówce przez kilka godzin.