Sposób przygotowania:
Torcik tiramisu z ricotty i czekoladyPrzygotowanie kremu
Na 15 minut przed rozpoczęciem przygotowania kremu, odstawiamy ricottę do odsączenia.
Żółtka miksujemy z dodatkiem mleka skondensowanego na jednolitą masę.
Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy ricottę.
Do kremu z ricotty dodajemy ubitą śmietanę. Całość delikatnie mieszamy.
Przygotowanie tiramisu
Kawę zaparzamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Do przygotowania tiramisu potrzebne nam będzie naczynie o średnicy 24 cm.
Na dno naczynia układamy biszkopty wcześniej nasączone kawą i 1/3 kremu z ricotty. Krem oprószamy czekoladą.
Układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą, przykrytych kremem i czekoladą.
Układanie torciku kończymy na trzeciej warstwie biszkoptów i kremu.
Schładzanie tiramisu
Przygotowane tiramisu oprószamy kakao i gorzką czekoladą pokrojoną w kawałeczki.
Torcik tiramisu schładzamy w lodówce przez kilka godzin.