Sposób przygotowania:
Tort bakaliowy na białkachCiasta:
Białka, cukier oraz proszek do pieczenia ubić na sztywną pianę. Delikatnie dosypywać mąkę ziemniaczaną i mieszać ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką. Do masy wlać olej i mieszać aż do połączenia się składników. Na końcu dodać odpowiednio do każdego placka:
I- posiekane drobno orzechy
II- płatki migdałów
III- kokos
Każdy placek piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku ok 20 min. (do suchego patyczka). Przełożyć na tacki, pozostawić do ostudzenia.
Krem:
Śmietankę ubijamy wraz ze śmietan-fixem na sztywną masę. Dodajemy cukier puder oraz posiekaną drobno czekoladę z orzechami i wafelek princessa. Mieszamy, ewentualnie odstawiamy w chłodne miejsce jeśli nasze blaty są jeszcze zbyt ciepłe, by je przełożyć.
Przełożenie:
Placek orzechowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok 1/4 kremu śmietankowego z mascarpone - placek migdałowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok. 1/3 kremu śmietankowego - placek kokosowy - ok 1/2 kremu śmietankowego - posiekane drobno kawałki ananasa. Pozostałą częścią kremu smarujemy boki naszego tortu.