SUPERPRZEPIS

Tort bakaliowy na białkach

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Tort bakaliowy na białkach

Odkąd dowiedziałam się, że białka można mrozić, to postanowiłam uzbierać ich trochę i zrobić coś konkretnego. Padło na torcik bakaliowy z lekką masą.

Składniki:

Tort bakaliowy na białkach

 

  • Ciasto białkowe I
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 50g orzechów włoskich

 

  • Ciasto białkowe II
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 50g migdałów w płatkach

 

  • Ciasto białkowe III
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 50g wiórek kokosowych

 

  • Krem:
  • 1 duży kubek śmietany 30% (400g)
  • 1 serek mascarpone (250g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 1 tabliczka czekolady z orzechami
  • 1 duży wafelek princessa kokosowa

 

  • Ponadto:
  • 1 słoiczek dżemu ananasowego (280g, Łowicz)
  • 1 puszka ananasów w plastrach lub kawałkach

Sposób przygotowania:

Tort bakaliowy na białkach

Ciasta:

Tort bakaliowy na białkach
Do ciast białkowych dodajemy odpowiednio orzechy, migdały oraz kokos

Białka, cukier oraz proszek do pieczenia ubić na sztywną pianę. Delikatnie dosypywać mąkę ziemniaczaną i mieszać ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką. Do masy wlać olej i mieszać aż do połączenia się składników. Na końcu dodać odpowiednio do każdego placka:
I- posiekane drobno orzechy
II- płatki migdałów
III- kokos

Każdy placek piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku ok 20 min. (do suchego patyczka). Przełożyć na tacki, pozostawić do ostudzenia.

Krem:

Tort bakaliowy na białkach
Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone oraz posiekaną czekoladę i wafelek

Śmietankę ubijamy wraz ze śmietan-fixem na sztywną masę. Dodajemy cukier puder oraz posiekaną drobno czekoladę z orzechami i wafelek princessa. Mieszamy, ewentualnie odstawiamy w chłodne miejsce jeśli nasze blaty są jeszcze zbyt ciepłe, by je przełożyć.

Przełożenie:

Tort bakaliowy na białkach
Ciasta przełożyć najpierw dżemem ananasowym a następnie kremem

Placek orzechowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok 1/4 kremu śmietankowego z mascarpone - placek migdałowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok. 1/3 kremu śmietankowego - placek kokosowy - ok 1/2 kremu śmietankowego - posiekane drobno kawałki ananasa. Pozostałą częścią kremu smarujemy boki naszego tortu.