Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Książka Kucharska: Przepisy na torty bezowe

Bakaliowy tort sułtański

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Leciutki torcik bezowy z bakaliami inspirowany słynnym deserem, a mianowicie kremem sułtańskim. Smacznego!

Bakaliowy tort sułtański

Składniki:

Bakaliowy tort sułtański

Biszkopt

Krem

  • 500ml śmietanki 36%
  • 50g cukru Dark Muscovado
  • bezy
  • bakalie
  • rum

Sposób przygotowania:

Bakaliowy tort sułtański
Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę, po chwili dodaj do nich żółtka wraz z płynnym masłem oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość delikatnie połącz. Gotowe ciasto biszkoptowe przelej do tortownicy i piecz je w 170stop przez 30min, po upieczeniu i ostudzeniu ciasta przygotuj krem.

Do miski wlej schłodzoną śmietankę i dodaj do niej cukier trzcinowy, całość ubij na sztywno a na koniec dodaj bakalie.

Gotowy spód biszkoptowy nasącz rumem i ułóż na min warstwę małych bezików, na nie zaś wyłóż ubitą śmietanę. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc.

Tagi:

bakalie tort bezy