aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Orzechowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wspaniały torcik na każdą okazję! Masa kawowa moja ulubiona, idealnie komponuje się z biszkoptem orzechowym!

Orzechowy torcik

Składniki:

Orzechowy torcik

 

  • Biszkopt orzechowy:
  • 8 łyżek cukru
  • 8 jajek
  • 8 łyżek mielonych orzechów włoskich
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 garście krojonych orzechów włoskich
  • Biszkopt ciemny:
  • 10 jaj
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • Masa kawowa:
  • Kawa rozpuszczalna do smaku
  • 30 dag masła
  • Cukier puder do smaku
  • 4 łyżki alkoholu
  • Dodatkowo:
  • Kolorowa posypka
  • Rurki waflowe

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowy torcik
Wykonanie: Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka, mąkę, orzechy i bułkę tartą, proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i pieczemy w tortownicy o średnicy 24 centymetrów do 30 minut w 180 stopniach.Biszkopt ciemny: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka, kakao, olej ocet proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i pieczemy w formie 25/36 do 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy na pół. Masa kawowa: Masło ucieramy z kawą rozpuszczalną, cukrem pudrem i alkoholem. Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny- masa kawowa- biszkopt orzechowy- masa kawowa- biszkopt ciemny- lekko smarujemy masą posypujemy dowolnie posypką, boki dekorujemy waflowymi rurkami