Sposób przygotowania:
Makowo orzechowy torcik
Do garnka wlewam mleko, dodaję starte orzechy i gotuję na wolnym ogniu, uważa żeby się nie przypaliło. Gotuję minutę od zagotowania. Masło ucieram mikserem na puch z cukrem pudrem, i dodaję po łyżce masy orzechowej i mieszam już ręką. Masa orzechowa musi być zimna.
Biszkopt: Mikserem ubijam białka na puch, dodaję cukier i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku i ubijam do puszystej masy. Mąkę przesiewam razem z makiem i proszkiem do pieczenia i wsypuję stopniowo. Mieszam już łyżką delikatnie od spodu. Formę okrągłą o średnicy 23 cm wykładam spód papierem do pieczenia, i wylewam do niej ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160- 170 stopni 35-40 minut. Jeszce ciepłe wyjmuję z formy i wykładam na deskę albo raszki.
Poncz: Wodę przegotowaną studzę, dodaję spirytus, sok z cytrynyBiszkopt kroję ostrym nożem na 3 blaty, nasączam ponczem, smaruję powidłami, kremem 1/3 objętości jego. Układam kolejny blat, nasączam, smaruje kremem 1/3 ilości jego, układam ostatni blat.Jego już nie nasączam ale można delikatnie. Boki, górę tortu smaruję kremem, robię dekorację szprycą. Układam czekoladowe listki, kawałki orzechów. Czekoladę ścieram na tarce jarzynowej i posypuje nią boki asymetrycznie. Pokruszone orzechy wykorzystuję do obsypania boków torta. Tort wstawiam do lodówki na trzy godziny. Przed podaniem posypuję kakao używając szablonu gwiazdki wyciętego z tektury.
Biszkopt: Mikserem ubijam białka na puch, dodaję cukier i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku i ubijam do puszystej masy. Mąkę przesiewam razem z makiem i proszkiem do pieczenia i wsypuję stopniowo. Mieszam już łyżką delikatnie od spodu. Formę okrągłą o średnicy 23 cm wykładam spód papierem do pieczenia, i wylewam do niej ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160- 170 stopni 35-40 minut. Jeszce ciepłe wyjmuję z formy i wykładam na deskę albo raszki.
Poncz: Wodę przegotowaną studzę, dodaję spirytus, sok z cytrynyBiszkopt kroję ostrym nożem na 3 blaty, nasączam ponczem, smaruję powidłami, kremem 1/3 objętości jego. Układam kolejny blat, nasączam, smaruje kremem 1/3 ilości jego, układam ostatni blat.Jego już nie nasączam ale można delikatnie. Boki, górę tortu smaruję kremem, robię dekorację szprycą. Układam czekoladowe listki, kawałki orzechów. Czekoladę ścieram na tarce jarzynowej i posypuje nią boki asymetrycznie. Pokruszone orzechy wykorzystuję do obsypania boków torta. Tort wstawiam do lodówki na trzy godziny. Przed podaniem posypuję kakao używając szablonu gwiazdki wyciętego z tektury.
OktawiaG