SUPERPRZEPIS

Makowo orzechowy torcik

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Makowo orzechowy torcik Więcej zdjęć (5)

Tort makowy z nutą orzechową, który łączy to z czym kojarzą nam się święta. Jest pyszny, i bardzo szybko znika ze stołu.Idealny na święta. Torcik pod gwiazdami mocno orzechowy.

Składniki:

Makowo orzechowy torcik

 

  • ciasto makowe:

 

 

  • 160 g zmielonego maku

 

  • 135 g maki

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 110 g cukru

 

  • masa orzechowa:

 

 

 

 

  • 300 g cukru pudru

 

  • poncz:

 

  • 200 ml wody

 

  • 3 łyżki spirytusu

 

 

  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych

 

  • dekoracje czekoladowe

 

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

 

 

Sposób przygotowania:

Makowo orzechowy torcik
Do garnka wlewam mleko, dodaję starte orzechy i gotuję na wolnym ogniu, uważa żeby się nie przypaliło. Gotuję minutę od zagotowania. Masło ucieram mikserem na puch z cukrem pudrem, i dodaję po łyżce masy orzechowej i mieszam już ręką. Masa orzechowa musi być zimna.

Biszkopt: Mikserem ubijam białka na puch, dodaję cukier i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku i ubijam do puszystej masy. Mąkę przesiewam razem z makiem i proszkiem do pieczenia i wsypuję stopniowo. Mieszam już łyżką delikatnie od spodu. Formę okrągłą o średnicy 23 cm wykładam spód papierem do pieczenia, i wylewam do niej ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160- 170 stopni 35-40 minut. Jeszce ciepłe wyjmuję z formy i wykładam na deskę albo raszki.

Poncz: Wodę przegotowaną studzę, dodaję spirytus, sok z cytrynyBiszkopt kroję ostrym nożem na 3 blaty, nasączam ponczem, smaruję powidłami, kremem 1/3 objętości jego. Układam kolejny blat, nasączam, smaruje kremem 1/3 ilości jego, układam ostatni blat.Jego już nie nasączam ale można delikatnie. Boki, górę tortu smaruję kremem, robię dekorację szprycą. Układam czekoladowe listki, kawałki orzechów. Czekoladę ścieram na tarce jarzynowej i posypuje nią boki asymetrycznie. Pokruszone orzechy wykorzystuję do obsypania boków torta. Tort wstawiam do lodówki na trzy godziny. Przed podaniem posypuję kakao używając szablonu gwiazdki wyciętego z tektury. 
Makowo orzechowy torcik
ciasto na biszkopt ubite i przełozone do formy
Makowo orzechowy torcik
biszkopt makowy po upieczeniu przed pokrojeniem
Makowo orzechowy torcik
krme orzechowy zrobiony z masła i orzechów tartych
Makowo orzechowy torcik
blaty biszkopta przełozone kremem i powidłami