Sposób przygotowania:
Bakaliowe ciastoPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do mąki zetrzeć zimne masło na grubych oczkach tarki. Dodać śmietanę, żółtka, cukier.
Zagnieść dokładnie wszystkie składniki. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do 1 części dodać 1 łyżkę kakao i ponownie dokładnie zagnieść ciasto.
Przygotowanie ciasta z pianką z bakaliami :
Ciasto białe rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną (tradycyjna prostokątna ) wcześniej blaszkę.Na cieście rozsmarowujemy równo konfiturę wiśniową.
Białka ubijamy na sztywno,ciągle ubijając mikserem utrwalamy je wsypując porcjami cukier. Dokładnie mieszamy razem wszystkie bakalie i mieszamy delikatnie z ubitą pianą.
Gotową pianę z bakaliami wykładamy równo na posmarowanym konfiturą cieście. Na pianę ścieramy gorzką czekoladę. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 -35 min.
przygotowanie ciasta z pianą różową :
Ciasto z dodatkiem kakao rozwałkowujemy i wykładamy nim przygotowaną (tradycyjna prostokątna ) wcześniej blaszkę.
Białka ubijamy na sztywno,ciągle ubijając mikserem utrwalamy je wsypując porcjami cukier.Gdy piana z cukrem ubita dodajemy do piany kisiel i dokładnie mieszamy.
Gotową pianę z kisielem wykładamy równo na cieście. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 -35 min.
przygotowanie masy:
Zagotować 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W 1/2 szkl. zimnego mleka rozmieszać dokładnie cukier waniliowy, żółtka i obie mąki. Wlać na gotujące się mleko. Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń.
Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Utrzeć maso na puch i ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce budyniu.
Na samym końcu nadal ucierając dodawać po troszkę spirytusu.
Składanie ciasta:
Na spód dajemy ciasto z pianą z bakaliami, następnie przekładamy kremem,dajemy ciasto białe z pianą różową na wierzch.
Polewamy przygotowaną polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby polewa zastygła a ciasto przeszło masą.
biedroneczki