Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Bakaliowe ciasto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto pięknie się prezentuje na stole. Jest trochę pracochłonne, ale za to bardzo smaczne i warte wysiłku włożonego w jego przygotowanie.

Bakaliowe ciasto

Składniki:

Bakaliowe ciasto

na ciasto:

na pianę różową:

  • 4 białka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki kisielu wiśniowego bez cukru

na pianę z bakaliami :

  • 4 białka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 szkl.drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 gorzka czekolada

na masę :

dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Bakaliowe ciasto

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do mąki zetrzeć zimne masło na grubych oczkach tarki. Dodać śmietanę, żółtka, cukier.

Zagnieść dokładnie wszystkie składniki. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do 1 części dodać 1 łyżkę kakao i ponownie dokładnie zagnieść ciasto.

Przygotowanie ciasta z pianką z bakaliami :

Bakaliowe ciasto
Część ciasta bez kakao smarujemy konfiturą wiśniową

Ciasto białe rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną (tradycyjna prostokątna ) wcześniej blaszkę.Na cieście rozsmarowujemy równo konfiturę wiśniową.

Białka ubijamy na sztywno,ciągle ubijając mikserem utrwalamy je wsypując porcjami cukier. Dokładnie mieszamy razem wszystkie bakalie i mieszamy delikatnie z ubitą pianą.

Gotową pianę z bakaliami wykładamy równo na posmarowanym konfiturą cieście. Na pianę ścieramy gorzką czekoladę. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 -35 min.

przygotowanie ciasta z pianą różową :

Bakaliowe ciasto
Ciasto z dodatkiem kakao i piany z kisielem

Ciasto z dodatkiem kakao rozwałkowujemy i wykładamy nim przygotowaną (tradycyjna prostokątna ) wcześniej blaszkę.

Białka ubijamy na sztywno,ciągle ubijając mikserem utrwalamy je wsypując porcjami cukier.Gdy piana z cukrem ubita dodajemy do piany kisiel i dokładnie mieszamy.

Gotową pianę z kisielem wykładamy równo na cieście. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 -35 min.

przygotowanie masy:

Bakaliowe ciasto
Z mleka,żółtek,cukrów i obu mąk ugotować budyń

Zagotować 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W 1/2 szkl. zimnego mleka rozmieszać dokładnie cukier waniliowy, żółtka i obie mąki. Wlać na gotujące się mleko. Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń.

Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Utrzeć maso na puch i ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce budyniu.

Na samym końcu nadal ucierając dodawać po troszkę spirytusu.

Składanie ciasta:

Bakaliowe ciasto
bakaliowe ciasto przekładane masą budyniową

Na spód dajemy ciasto z pianą z bakaliami, następnie przekładamy kremem,dajemy ciasto białe z pianą różową na wierzch.

Polewamy przygotowaną polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby polewa zastygła a ciasto przeszło masą.