Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Torcik bezowo-biszkoptowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Torcik bezowo biszkoptowy z truskawkami, borówkami i dużą ilością bitej śmietany. Kto by się nie skusił?

Torcik bezowo-biszkoptowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik bezowo-biszkoptowy

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 80 g mąki
  • 190 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Beza

  • 1 białko
  • 60 g cukru pudru
  • łyżeczka octu

Krem śmietanowy

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 paczki śmietan fixu

Dodatki

Sposób przygotowania:

Torcik bezowo-biszkoptowy
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia całość delikatnie połącz, gotowe ciasto biszkoptowe przelej do formy i piecz 35min w 170stop.

Z białka i cukru ubij masę bezową i przy pomocy rękawa cukierniczego wyciśnij koło wielkości tortownicy, bezę susz w 100 stop przez 2 godz.

Schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubij, kiedy masa stanie się sztywna dodaj śmietan-fixy.

Ostudzony biszkopt przekrój i przełóż kremem śmietanowym z owocami oraz bezą, gotowy torcik pokryj pozostałą masą i udekoruj owocami.


Torcik bezowo-biszkoptowy
Przekrojony biszkopt posmaruj masą i powciskaj w nią borówki.
Torcik bezowo-biszkoptowy
Na warstwę masy połóż upieczoną wcześniej bezę.
Torcik bezowo-biszkoptowy
Na bezę wyłóż kolejna porcje masy z pokrojonymi truskawkami.
Torcik bezowo-biszkoptowy
Całość przykryj druga połówką biszkoptu i posmaruj pozostałym kremem.