slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Torcik bezowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na mój pierwszy torcik bezowy przekładamy bitą śmietaną. Torcik wyszedł słodki i pięknie wyglądał na talerzu. Polecam.

Torcik bezowy

Składniki:

Torcik bezowy

 

  • beza: 4 białka jaj
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego
  • krem: 330 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Torcik bezowy
Na papierze do pieczenia odrysowujemy 4 kółka od tortownicy o śred. 16 cm. Białka przelewamy do miski i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy partiami cukier trzcinowy cały czas miksując.

Gdy piana zrobi się szklista dodajemy ocet oraz przesianą mąkę z kakao, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Przekładamy bezę na papier i wypełniamy każde kółko równą porcją masy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ja mam bez termoobiegu) do temperatury 160 stopni i od razu zmniejszamy do 120 stopni. Pieczemy (suszymy) bezę przez 2 godziny uchylając na chwilę drzwiczki piekarnika co 30 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy bezy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Krem: cukier trzcinowy mielimy na cukier puder. Do wysokiej miski wlewamy śmietankę 30 % schłodzoną, dodajemy puder trzcinowy i miksujemy na puszystą masę. Zimne blaty bezy przekładamy ubitą śmietanką i dekorujemy owocami ( ja miałam troszkę mrożonych porzeczek) i miętą. Smacznego. 

Bezę najlepiej smarować kremem tuż przed podaniem aby nie zrobiła się gumowa.

Tagi:

deser krem beza