Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Torcik bezowy z malibu i granatem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Beza to pyszny deser, który, wbrew pozorom, przygotowuje się naprawdę łatwo. Beza przełożona słodkim kremem idealnie komponuje się z lekko kwaśnym owocem, np. granatem.

Torcik bezowy z malibu i granatem

Składniki:

Torcik bezowy z malibu i granatem

Na 2 torciki bezowe:

  • 4 białka z jaj
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 330 g śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru malibu
  • 1 granat

Sposób przygotowania:

Torcik bezowy z malibu i granatem
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, miksując na lśniącą bezę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego.

Na papierze do pieczenia odrysowujemy 4 okręgi, na które wyciskamy bezę, tworząc 4 blaty. Bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i natychmiast zmieniamy temperaturę na 150 st. C. Bezy pieczemy 35 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Robimy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mascarpone, miksujemy. Na koniec dodajemy malibu i miksujemy.

Przekładamy bezy: blat bezowy - krem - blat bezowy - krem. Na wierzch wykładamy ziarna granata.