Sposób przygotowania:
Torcik bezowy
Beza:
Białka ubić na sztywno. Powoli dosypywać cukier wciąż ubijając. Gdy białka będą lśniące, a cukier zupełnie rozpuszczony dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia. Na papierze wyrysować dwa okręgi i wyłożyć masę bezową tworząc dwa blaty.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika (z termoobiegiem) do 160st i piec 5 min. Po tym czasie temp. zmniejszyć do 90 st i suszyć blaty ok 1,5 godz.
Krem:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać do całkowitego połączenia.
Blaty bezowe zdjąć z papieru na jeden blat wyłożyć 3/4 kremu i przykryć drugim blatem.
Na wierzch wyłożyć resztę kremu i owoce.
Białka ubić na sztywno. Powoli dosypywać cukier wciąż ubijając. Gdy białka będą lśniące, a cukier zupełnie rozpuszczony dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia. Na papierze wyrysować dwa okręgi i wyłożyć masę bezową tworząc dwa blaty.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika (z termoobiegiem) do 160st i piec 5 min. Po tym czasie temp. zmniejszyć do 90 st i suszyć blaty ok 1,5 godz.
Krem:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać do całkowitego połączenia.
Blaty bezowe zdjąć z papieru na jeden blat wyłożyć 3/4 kremu i przykryć drugim blatem.
Na wierzch wyłożyć resztę kremu i owoce.