Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Torcik cytrusowy z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Torcik cytrusowy z galaretką- lekkie i orzeźwiające ciasto z mandarynkami. Idealny deser do kawy lub herbaty.

Torcik cytrusowy z galaretką

Składniki:

Torcik cytrusowy z galaretką

biszkopt

  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • ½ szklanki mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka octu,

masa cytrynowa

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej,

dodatkowo

  • 1 puszka mandarynek,
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej.

Sposób przygotowania:

Torcik cytrusowy z galaretką
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do masy wlewam olej i ocet oraz wsypuję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Masa cytrynowa: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzone serki waniliowe miksuję razem z tężejącą galaretką. Masę wylewam na upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.

3. Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 750 ml wrzątku. Studzę. Mandarynki odsączam z syropu. Owoce układam na masie cytrynowej. Mandarynki zalewam tężejącą galaretką pomarańczową. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

Tagi:

deser