Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Makowo-serowe ciasto z wiśniową galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto kruche z makiem i serem, połączone z galaretką z wiśniami to smaki mojego dzieciństwa. Polecam.

Makowo-serowe ciasto z wiśniową galaretką

Składniki:

Makowo-serowe ciasto z wiśniową galaretką

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki migdałowej
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

  • Masa serowa:
  • 70 dag zmielonego białego sera
  • 25 dag serka mascarpone
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 10 dag masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

 

  • Mama makowa:
  • 0,5 kg suchego maku
  • 10 dag bakalii ( rodzynki, orzechy, suszone śliwki )
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3 białka
  • 1 cukier migdałowy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki dżemu
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli

 

  • Galaretka wiśniowa:
  • 1 litr wiśni drylowanych w syropie
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 200 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Makowo-serowe ciasto z wiśniową galaretką

ETAP 1:

Makowo-serowe ciasto z wiśniową galaretką
Mąkę posiekać z masłem, dodać resztę składników

Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto.

Zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki.

ETAP 2:

Makowo-serowe ciasto z wiśniową galaretką
Do maku dodać wszystkie przygotowane produkty i wymieszać

Mak zalać wrzącą wodą, odłożyć na kilka godzin. Następnie osączyć i przemielić w maszynce 2-3 razy, wymieszać z dżemem, cukrem migdałowym, aromatem pomarańczowym i cukrem pudrem. Dodać posiekane bakalie, skórkę pomarańczową . Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z makiem, delikatnie wymieszać.

ETAP 3:

Makowo-serowe ciasto z wiśniową galaretką
Masę serową ubić na jednolitą gładką masę

Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną piane dodając stopniowo cukier i po 1 żółtku. Do masy jajecznej ciągle ubijając dodawać, ser, serek mascarpone, ekstrakt waniliowy, rozpuszczone masło i budyń wymieszany z mlekiem.

ETAP 4:

Makowo-serowe ciasto z wiśniową galaretką
Na przygotowane ciasto wyłożyć masę makową

Ciasto rozwałkować, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 21x36 cm. Nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, wyłożyć masę makową, wyrównać.

ETAP 5:

Makowo-serowe ciasto z wiśniową galaretką

Na ciasto z makiem wylać przygotowaną masę serową, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 60-70 minut. Upieczone ciasto ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.

ETAP 6:

Makowo-serowe ciasto z wiśniową galaretką

Wiśnie razem z syropem przelać do garnka, wlać wodę i zagotować. Wsypać galaretki, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia. Następnie tężejącą galaretkę razem z owocami wyłożyć na zimne ciasto, odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.