Sposób przygotowania:
Makowo-serowe ciasto z wiśniową galaretkąETAP 1:
Mąkę pszenną wymieszać z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki.
ETAP 2:
Mak zalać wrzącą wodą, odłożyć na kilka godzin. Następnie osączyć i przemielić w maszynce 2-3 razy, wymieszać z dżemem, cukrem migdałowym, aromatem pomarańczowym i cukrem pudrem. Dodać posiekane bakalie, skórkę pomarańczową . Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z makiem, delikatnie wymieszać.
ETAP 3:
Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną piane dodając stopniowo cukier i po 1 żółtku. Do masy jajecznej ciągle ubijając dodawać, ser, serek mascarpone, ekstrakt waniliowy, rozpuszczone masło i budyń wymieszany z mlekiem.
ETAP 4:
Ciasto rozwałkować, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 21x36 cm. Nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, wyłożyć masę makową, wyrównać.
ETAP 5:
Na ciasto z makiem wylać przygotowaną masę serową, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 60-70 minut. Upieczone ciasto ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
ETAP 6:
Wiśnie razem z syropem przelać do garnka, wlać wodę i zagotować. Wsypać galaretki, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia. Następnie tężejącą galaretkę razem z owocami wyłożyć na zimne ciasto, odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
SylaUla