Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 428]

Piernik przekładany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięciutki, a zarazem pyszny piernik z dodatkiem kawy zbożowej. Przełożony powidłami śliwkowymi oraz kremem cytrynowym.

Piernik przekładany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piernik przekładany

na ciasto:

do przełożenia:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • na krem:
  • 1 szkl. wody
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 10 dag masła

dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa
  • posypka cukrowa z motywem świątecznym

Sposób przygotowania:

Piernik przekładany

Przygotowanie kawy:

Piernik przekładany
Kawę zbożową gotować kilka minut na wolnym ogniu

Do rondelka wlać 1 szkl. wody i zagotować. Wsypać 1/3 szkl. kawy zbożowej i gotować parę minut na wolnym ogniu. Następnie przecedzić przez sitko.

Przygotowanie ciasta:

Piernik przekładany
Do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek z cukrem i delikatnie mieszamy

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę utrwalając 1/2 szkl. cukru.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Następnie nie przerywając ubijania wlewać powoli miód,gorącą kawę zbożową,olej. Pozostałe suche składniki mieszamy i wsypujemy do płynnej masy. Dokładnie mieszamy razem. Następnie dodajemy ubite białka z cukrem i delikatnie mieszamy ciasto.

Pieczenie piernika:

Piernik przekładany
Przygotowane ciasto wlewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

Przygotowane ciasto przelewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i pieczemy ok.50-60 min. do suchego patyczka.

Wykonanie kremu :

W rondelku zagotowujemy 1/2 szkl. wody z cukrem, masłem i sokiem z cytryny. W pozostałej 1/2 szkl. wody rozpuszczamy kisiel cytrynowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotującej się wody. Mieszając gotujemy do zgęstnienia jak kisiel.

Etap końcowy:

Piernik przekładany
Upieczony piernik przekładany powidłami śliwkowymi i kremem cytrynowym

Upieczony i wystudzony piernik przekrawamy na 3 części.
1 część ciasta smarujemy powidłem śliwkowym i przykrywamy 2 częścią ciasta. Następnie smarujemy ciepłym kremem cytrynowym. Przykrywamy 3 częścią ciasta. Gotowy piernik polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu i posypujemy cukrową posypką. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin.