Sposób przygotowania:
Piernik przekładanyPrzygotowanie kawy:
Do rondelka wlać 1 szkl. wody i zagotować. Wsypać 1/3 szkl. kawy zbożowej i gotować parę minut na wolnym ogniu. Następnie przecedzić przez sitko.
Przygotowanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę utrwalając 1/2 szkl. cukru.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Następnie nie przerywając ubijania wlewać powoli miód,gorącą kawę zbożową,olej. Pozostałe suche składniki mieszamy i wsypujemy do płynnej masy. Dokładnie mieszamy razem. Następnie dodajemy ubite białka z cukrem i delikatnie mieszamy ciasto.
Pieczenie piernika:
Przygotowane ciasto przelewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i pieczemy ok.50-60 min. do suchego patyczka.
Wykonanie kremu :
W rondelku zagotowujemy 1/2 szkl. wody z cukrem, masłem i sokiem z cytryny. W pozostałej 1/2 szkl. wody rozpuszczamy kisiel cytrynowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy do gotującej się wody. Mieszając gotujemy do zgęstnienia jak kisiel.
Etap końcowy:
Upieczony i wystudzony piernik przekrawamy na 3 części.
1 część ciasta smarujemy powidłem śliwkowym i przykrywamy 2 częścią ciasta. Następnie smarujemy ciepłym kremem cytrynowym. Przykrywamy 3 częścią ciasta. Gotowy piernik polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu i posypujemy cukrową posypką. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin.