Sposób przygotowania:
Torcik z rabarbarową nutką
Jajka wybić oddzielając żółtka od białek .Białka ubijamy na sztywno, dodać cukier i żółtka. Na koniec dodajemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do przygotowanej dużej tortownicy i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy i kroimy na połowy.
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Gotujemy i zestawiamy z ognia. Odlewamy 2 szkl kompotu w którym gotował się rabarbar i rozprowadzamy w nim żelatynę i galaretki. Dodajemy resztę kompotu z rabarbarem i mieszamy. Odstawiamy do zastygnięcia ale nie całkowitego.
Spodnią część ciasta nasączamy lekko ponczem.
Śmietanę przygotować wg przepisu na op a pod koniec ubijania dodajemy rozmieszaną w małej ilości wody żelatynę. Na nasączony ponczem blat ciasta wykładamy prawie połowę masy śmietanowej. Na masę śmietanową wykładamy mocno tężejącą masę galaretkową.
Na masę galaretkową wykładamy resztę masy śmietanowej (można trochę zostawić na wierzch ciasta). Kładziemy drugi blat ciasta i lekko nasączamy. Mocno schładzamy i dowolnie dekorujemy.
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Gotujemy i zestawiamy z ognia. Odlewamy 2 szkl kompotu w którym gotował się rabarbar i rozprowadzamy w nim żelatynę i galaretki. Dodajemy resztę kompotu z rabarbarem i mieszamy. Odstawiamy do zastygnięcia ale nie całkowitego.
Spodnią część ciasta nasączamy lekko ponczem.
Śmietanę przygotować wg przepisu na op a pod koniec ubijania dodajemy rozmieszaną w małej ilości wody żelatynę. Na nasączony ponczem blat ciasta wykładamy prawie połowę masy śmietanowej. Na masę śmietanową wykładamy mocno tężejącą masę galaretkową.
Na masę galaretkową wykładamy resztę masy śmietanowej (można trochę zostawić na wierzch ciasta). Kładziemy drugi blat ciasta i lekko nasączamy. Mocno schładzamy i dowolnie dekorujemy.