Sposób przygotowania:
Torcik czekoladowo-jagodowyPrzygotowanie ciasta:
Olej, wodę i pół szklanki cukru oraz kakao zagotować w garnku, mieszając do momentu rozpuszczenia cukru, masę całkowicie wystudzić.
ETAP 2:
Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania trzy łyżki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.
ETAP 3:
Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem-samo dno i piec około 35 minut w temp 175*C, wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Masa jagodowa:
Masa jagodowa:
Przebrane , umyte i osuszone jagody przełożyć do rondla wlać pół szklanki wody i gotować około 10 minut na małym ogniu , można zmiksować blenderem do uzyskania musu, po czym wsypać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści, masę wystudzić.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami czekoladowymi oraz cytrynową melisą. Wstawić na całą noc do lodówki.
Życzę smacznego!
Holly
Marika-
Magdalena88
marcinka
Ewus24