SUPERPRZEPIS

Torcik czekoladowo-jagodowy

  • 5
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Torcik czekoladowo-jagodowy Więcej zdjęć (2)

Pyszne wilgotne czekoladowe ciasto które nie wymaga nasączenia w połączeniu z aksamitną masą śmietanowo-jagodową daje wspaniały efekt.W sam raz na letnie dni!

Składniki:

Torcik czekoladowo-jagodowy

Ciasto:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ¼ szklanki wody
  • ½ szklanki cukru+3 łyżki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa z jagodami:

  • 330 ml śmietany kremowej 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 40 dag świeżych jagód
  • ½ szklanki wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:

  • Bita śmietana
  • Ażurki czekoladowe
  • Kuleczki czekoladowe

 

  • Liście melisy cytrynowej

Sposób przygotowania:

Torcik czekoladowo-jagodowy

Przygotowanie ciasta:

Torcik czekoladowo-jagodowy
Gotowa zagotowana masa kakaowa przed ostudzeniem

Olej, wodę i pół szklanki cukru oraz kakao zagotować w garnku, mieszając do momentu rozpuszczenia cukru, masę całkowicie wystudzić.

ETAP 2:

Torcik czekoladowo-jagodowy
ubite białka z żółtkami z dodaną masą kakaową

Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania trzy łyżki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.

ETAP 3:

Torcik czekoladowo-jagodowy
Gotowe ciasto w tortownicy przed pieczeniem

Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem-samo dno i piec około 35 minut w temp 175*C, wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.

Masa jagodowa:

Torcik czekoladowo-jagodowy
gotowa masa jagodowa nałożona na ciasto, pozostała dekoracja

Masa jagodowa:
Przebrane , umyte i osuszone jagody przełożyć do rondla wlać pół szklanki wody i gotować około 10 minut na małym ogniu , można zmiksować blenderem do uzyskania musu, po czym wsypać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści, masę wystudzić.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami czekoladowymi oraz cytrynową melisą. Wstawić na całą noc do lodówki.
Życzę smacznego!