nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Torcik czereśniowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wyśmienity torcik na upalne dni!

Torcik czereśniowy. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik czereśniowy.

 

  • Średniej wielkości tortownica:

 

  • 5 szkl. czereśni
  • 2 galaretki wiśniowe + 2 łyżki cukru
  • biszkopty do wyłożenia foremki (kilkanaście sztuk)

 

  • Dekoracja:
  • 150 g kremówki (użyłam 36% z Piątnicy)+ 2 łyżki cukru
  • gorzka czekolada
  • czekoladowa posypka

Sposób przygotowania:

Torcik czereśniowy.
1. Galaretki rozpuściłam w 3 szkl. wody, dosłodziłam 2 łyżkami cukru. Odstawiłam i czekałam, aż ostygły, a następnie wstawiłam do lodówki do czasu, gdy zaczęły lekko tężeć. 2. W tym czasie czereśnie umyłam i wydrylowałam, a dno tortownicy wyłożyłam biszkoptami. 3. Na biszkopty wysypałam czereśnie i zalałam tężejącą galaretką. Ponownie wstawiłam do lodówki i czekałam, aż całość dobrze się schłodzi. Zdjęłam obręcz tortownicy. 4. Kremówkę ubiłam z cukrem, przełożyłam do szprycy i ozdobiłam tort. Następnie do kleksów z kremówki powciskałam kawałki gorzkiej czekolady i delikatnie obsypałam posypką czekoladową.
Torcik czereśniowy.
Czereśnie umyłam i wydrylowałam.........
Torcik czereśniowy.
Wysypałam je do tortownicy wyłożnej biszkoptami....
Torcik czereśniowy.
Następnym krokiem było wylanie tężejącej galaretki.
Torcik czereśniowy.
A na końcu ozdobiłam torcik kremówką i gorzką czekoladą.