Sposób przygotowania:
Torcik dla Filipka
Biszkopt zrobiony według tego przepisu: https://gotujmy.pl/biszkopt-z-5-jaj-krok-po-kroku,przepisy-ciasta-przepis,271590.html
Po upieczeniu biszkopt kroimy na trzy krążki,każdy nasączamy ponczem z wody ,cukru oraz soku z cytryny.
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem a pod koniec ubijania ze śmietan fixem.
Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.
Spodni krążek czyli spód biszkoptu układamy na paterze.
Po nasączeniu nakładamy dżem wiśniowy, następnie cześć kremu śmietankowo - serowego,przykrywamy drugim krążkiem i robimy to samo.
Nakładamy trzeci krążek.
Gotowy krem śmietankowy robimy według przepisu na opakowaniu.
3 łyżki gotowego kremu śmietankowego przekładamy do miseczki dodajemy szczyptę niebieskiego barwnika spożywczego i mieszamy.
Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym , boki obkładamy wiórkami kokosowymi , rozetki robimy z kremu śmietankowo - serowego, górę tortu dekorujemy gotowymi kwiatkami i listkami , koralikami cukrowymi oraz niebieskim kremem śmietankowym.
Po upieczeniu biszkopt kroimy na trzy krążki,każdy nasączamy ponczem z wody ,cukru oraz soku z cytryny.
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem a pod koniec ubijania ze śmietan fixem.
Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.
Spodni krążek czyli spód biszkoptu układamy na paterze.
Po nasączeniu nakładamy dżem wiśniowy, następnie cześć kremu śmietankowo - serowego,przykrywamy drugim krążkiem i robimy to samo.
Nakładamy trzeci krążek.
Gotowy krem śmietankowy robimy według przepisu na opakowaniu.
3 łyżki gotowego kremu śmietankowego przekładamy do miseczki dodajemy szczyptę niebieskiego barwnika spożywczego i mieszamy.
Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym , boki obkładamy wiórkami kokosowymi , rozetki robimy z kremu śmietankowo - serowego, górę tortu dekorujemy gotowymi kwiatkami i listkami , koralikami cukrowymi oraz niebieskim kremem śmietankowym.
SylaUla
BozenaMatuszczyk
Dziękuję miło mi.;)
gusia1000