BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Torcik dla Filipka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny,prosty i na pewno przez każdego lubiany torcik śmietankowo - serowy. Torcik przełożony smacznym dżemem wiśniowym a dookoła obłożony smakowitymi wiórkami kokosowymi

Torcik dla Filipka Więcej zdjęć (15)

Składniki:

Torcik dla Filipka

 

  • Biszkopt;
  • mąka tortowa 3/4 szkl,
  • mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
  • jajka 5 szt,
  • cukier 1/2 szkl,
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,

 

  • Poncz;
  • woda ciepła,
  • sok z cytryny,
  • cukier,

 

  • Krem śmietankowo - serowy;
  • śmietana 30 % 1,200 litra,
  • mascarpone 250 g,
  • cukier puder 4 łyżki ,
  • fix śmietan 3 op,

 

  • Dodatkowo;
  • gotowy krem śmietankowy 1 op,
  • mleko 300 ml,
  • dżem wiśniowy,
  • barwnik spożywczy niebieski szczypta,
  • wiórki kokosowe 100 g,

 

  • Ozdoby,

Sposób przygotowania:

Torcik dla Filipka
Biszkopt zrobiony według tego przepisu: https://gotujmy.pl/biszkopt-z-5-jaj-krok-po-kroku,przepisy-ciasta-przepis,271590.html 

Po upieczeniu biszkopt kroimy na trzy krążki,każdy nasączamy ponczem z wody ,cukru oraz soku z cytryny.

Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem a pod koniec ubijania ze śmietan fixem.

Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.

Spodni krążek czyli spód biszkoptu układamy na paterze.

Po nasączeniu nakładamy dżem wiśniowy, następnie cześć kremu śmietankowo - serowego,przykrywamy drugim krążkiem i robimy to samo.

Nakładamy trzeci krążek.

Gotowy krem śmietankowy robimy według przepisu na opakowaniu.

3 łyżki gotowego kremu śmietankowego przekładamy do miseczki dodajemy szczyptę niebieskiego barwnika spożywczego i mieszamy.

Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym , boki obkładamy wiórkami kokosowymi , rozetki robimy z kremu śmietankowo - serowego, górę tortu dekorujemy gotowymi kwiatkami i listkami , koralikami cukrowymi oraz niebieskim kremem śmietankowym.
Torcik dla Filipka
Białka oddzielamy od żółtek dodajemy szczyptę soli
Torcik dla Filipka
Białka ubijamy na sztywną masę.Do ubitej masy dodajemy na przemian cukier i żółtka
Torcik dla Filipka
Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą nie miksujemy tylko mieszamy drewnianą łyżką
Torcik dla Filipka
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka
Torcik dla Filipka
Biszkopt po upieczeniu i wyjęciu obracamy do góry dnem i studzimy
Torcik dla Filipka
Biszkopt po upieczeniu i wyjęciu z tortownicy
Torcik dla Filipka
Biszkopt kroimy na trzy krążki
Torcik dla Filipka
Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone
Torcik dla Filipka
Spodni krążek po nasączeniu układamy na paterę i smarujemy dżemem
Torcik dla Filipka
Następnie nakładamy część kremu śmietankowo- serowego
Torcik dla Filipka
nakładamy drugi krążek i robimy to samo co z pierwszym
Torcik dla Filipka
Nakładamy trzeci krążek
Torcik dla Filipka
Cały tort smarujemy gotowym kremem , boki obkładamy wiórkami kokosowymi
Torcik dla Filipka
Dekorujemy według uznania

Tagi:

tort okazje