Sposób przygotowania:
Torcik dla łasucha
150 g masy marcepanowej wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka i 1/2 cukru dodać do masy, utrzeć na jednolity krem, wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, dobrze wyrobić. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Tortow-nicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjąć, ostudzić. Wiśnie umyć, osuszyć, Podłożyć, pozostałe wydiylować. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, dodać sok wiśniowy i wydrylowane wiśnie, wymieszać, ostudzić. Ciasto wyjąć z tortownicy, prze-kroić na 2 części, każdą nasączyć likierem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, włożyć spód ciasta, wylać tężejącą galaretkę z wiśniami, odstawić do zastygnięcia. Płatki migdałowe zrumie-nić na patelni. Śmietanę ubić z resztą cukru, 1/2 rozsmaro-wać na masie wiśniowej, przykryć drugim blatem. Resztą | bitej śmietany posmarować wierzch i boki tortu. 100 g masy marcepanowej rozwałkować , między dwiema foliami, wyciąć kwiatki, posypać kakao. Tort ozdobić kwiatkami z marcepa nu, wisienkami, płatkami z migdałów.