Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Torcik jabłkowo-cytrynowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Torcik na biszkoptach, z jabłkami w galaretce i bitą śmietaną.

Torcik jabłkowo-cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik jabłkowo-cytrynowy

 

  • 5 średnich twardych słodkich jabłek
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • ok. 100 g okrągłych biszkoptów
  • 1/2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Torcik jabłkowo-cytrynowy
Z obu cytryn wycisnąć sok. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki (bez gniazd nasiennych). Do jabłek wlać sok z cytryn i wodę, dodać do nich cukier. Zagotować i od razu wyłączyć gaz. Do gorących jabłek wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Ostudzić. Biszkopty rozłożyć na spodzie średniej tortownicy (ok. 22 cm). Wylać na nie tężejącą masę jabłkowo-cytrynową. Odstawić do całkowitego stężenia. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie rozpuścić ją (wstawiam na 30 sekund do mikrofalówki na pełną moc) i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder i przestudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Śmietanę wylać na jabłkowo-cytrynową masę, wyrównać powierzchnię. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce (najlepiej schładzać kilka godzin). Wierzch ciasta posypałam kakao granulowanym. Ciasto inspirowane deserem jednej z polskich firm, jednak bez użycia gotowca.
Torcik jabłkowo-cytrynowy
Sok wyciśnięty z obu cytryn przelany do szklanki.
Torcik jabłkowo-cytrynowy
Galaretka cytrynowa dodana do zagotowanych z cukrem i wodą jabłek.
Torcik jabłkowo-cytrynowy
Tężejąca masa jabłkowo cytrynowa wylana na biszkopty.
Torcik jabłkowo-cytrynowy
Żelatyna namoczona w mleku a następnie rozpuszczona.