SUPERPRZEPIS

Torcik jabłkowo-kajmakowy

  • 4
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Torcik jabłkowo-kajmakowy Więcej zdjęć (4)

Lubię takie orzeźwiające ciasta. Słodycz kajmaku przełamana kwaskowatą warstwa jabłkową i wieńcząca całość bita śmietana. Czego chcieć więcej....

Składniki:

Torcik jabłkowo-kajmakowy

 

  • Spód:
  • 200g herbatników
  • 300g masy kajmakowej

 

  • Masa jabłkowa:
  • 720g prażonych jabłek (ja użyłam gotowych, ze sklepu)
  • 2 galaretki cytrynowe

 

  • Warstwa śmietankowa:
  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 4 łyżki cukru pudru

 

 

  • 3 łyżki uprażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Torcik jabłkowo-kajmakowy
Spód. herbatniki drobno pokruszyć. Masę kajmakową podgrzać w rondelku i wymieszać z herbatnikami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć równo warstwę ciasteczkową. Masa jabłkowa: Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić i wymieszać z jabłkami. Gdy te zaczną tężeć wylać na spód. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami. Wyłożyć na galaretkę. Posypać płatkami migdałów. Schłodzić.
Torcik jabłkowo-kajmakowy
Masę kajmakową podgrzać w rondelku aby nie była taka twarda
Torcik jabłkowo-kajmakowy
Pokruszone herbatniki wymieszać z kajmakiem
Torcik jabłkowo-kajmakowy
Na zastygniętą galaretkę wyłożyć warstwę bitej śmietany