Sposób przygotowania:
Łaciaty torcik jabłkowo - budyniowy
Jabłka myjemy , obieramy i ścieram na tarce na grubych oczkach. Odsączamy z nadmiaru doku. Skrapiamy sokiem z cytryny i cukrem.Budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka niż to pisze na opakowaniu. Jeśli wolimy bardziej słodkie , to dosładzamy je cukrem albo cukrem pudrem. Jajka ubijamy z cukrami. Cały czas miksując dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło.Powstałą masę dzielimy an 2 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wkładamy kolejno warstwy: jasne ciasto/ warstwa jabłkowa / warstwa budyniowa / ciemne ciasto.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 40-45 minut.Gotowe posypujemy dużą ilością cukru pudru!Smacznego!