Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Łaciaty torcik jabłkowo - budyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto jabłkowo - budyniowe do popołudniowej kawki!

Łaciaty torcik jabłkowo - budyniowy

Składniki:

Łaciaty torcik jabłkowo - budyniowy

 

  • Ciasto:

 

  • jajko – 4 szt
  • mąka pszenna – 1,5 szklanki
  • masło – 180 g
  • cukier – 1 szklanka
  • cukier wanilinowy – 1 op
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • kakao – 2 łyżki

 

 

 

  • Warstwa jabłkowa:

 

 

 

 

  • Warstwa budyniowa:

 

  • budyń śmietankowy z cukrem – 2 op
  • mleko – ok. 700 ml

Sposób przygotowania:

Łaciaty torcik jabłkowo - budyniowy
Jabłka myjemy , obieramy i ścieram na tarce na grubych oczkach. Odsączamy z nadmiaru doku. Skrapiamy sokiem z cytryny i cukrem.Budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka niż to pisze na opakowaniu. Jeśli wolimy bardziej słodkie , to dosładzamy je cukrem albo cukrem pudrem. Jajka ubijamy z cukrami. Cały czas miksując dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło.Powstałą masę dzielimy an 2 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wkładamy kolejno warstwy: jasne ciasto/ warstwa jabłkowa / warstwa budyniowa / ciemne ciasto.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 40-45 minut.Gotowe posypujemy dużą ilością cukru pudru!Smacznego!