Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Torcik jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwy do zrobienie nawet kawaler to zrobi.

Torcik jabłkowy

Składniki:

Torcik jabłkowy

 

  • 2 gotowe krążki biszkoptowe
  • 6 kwaśnych jabłek
  • kostka masła
  • 2 żółtka
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka cukru kryształ
  • 50 ml żubrówki
  • torebka galaretki owocowej

Sposób przygotowania:

Torcik jabłkowy
Galaretkę przyrządzić według opisu na opakowaniu. Jabłka umyć , osączyć, obrać i usunąć gniazdka nasienne a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka odcisnąć. Do odciśniętego soku wlać 4 łyżki przegotowanej wody, żubrówkę, wsypać cukier i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodać pojedynczo żółtka i dalej ucierać na pulchną masę. Następnie wymieszać z jabłkami. Krążek biszkopta włożyć do tortownicy, nasączyć połową przygotowanego płynu i przykryć połową kremu. Na kremie ułożyć drugi krążek biszkoptu,, nasączyć resztą płynu i posmarować pozostałym kremem. Krzepnącą galaretką zalać torcik i wstawić do lodówki.