Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 315]

Torcik jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik jagodowy w sam raz na letnie upały. Biszkopt, krem budyniowy, jagody zalane galaretką truskawkową.

Torcik jagodowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik jagodowy

Na biszkopt

  • 3 jajka
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej
  • 4 kopiate łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem budyniowy

  • 1 duży budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Na wierzch

Dodatkowo

  • odrobina ponczu z osłodzonej herbaty i soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Torcik jagodowy

Przygotowanie biszkoptu

Torcik jagodowy
Po upieczeniu i wystudzeniu lekko nasączamy ponczem

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno z dodatkiem cukru,następnie dodać kolejno żółtka.

Delikatne wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Przelać do przygotowanej tortownicy średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni. Upiec.

Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
Następnie ścinamy "wierzchnią skorupkę" z biszkoptu i nasączamy ponczem.

Przygotowanie kremu

Torcik jagodowy
Wykładamy letni krem budyniowy na biszkopcie

Zagotować 1 i 1/2 l mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy. Wlać na gotujące się mleko.

Mieszając ugotować.budyń.

Gorący ściągamy z ognia i mieszamy z suchą galaretką brzoskwiniową. Pozostawiamy krem aby był letni.

Następnie wykładamy warstwę kremu na biszkopcie. Za pomocą szprycy można tworzysz ozdobne rozetki.

Przygotowanie owoców

Torcik jagodowy
Na warstwie kremu budyniowego układamy jagody

Oczyszczone,osuszone jagody układamy dekoracyjnie na kremie budyniowym ,na środku układamy truskawki.

Etap końcowy

Torcik jagodowy
Na warstwie jagód wylewamy tężejącą galaretkę truskawkową i wkładamy torcik do lodówki

Galaretki rozpuścić w 4 szkl. gorącej wody.

Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie wylewamy na jagody.

Wkładamy torcik do lodówki na kilka godzin aby galaretka dobrze stężała.