Sposób przygotowania:
Torcik jagodowyPrzygotowanie biszkoptu
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno z dodatkiem cukru,następnie dodać kolejno żółtka.
Delikatne wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Przelać do przygotowanej tortownicy średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni. Upiec.
Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
Następnie ścinamy "wierzchnią skorupkę" z biszkoptu i nasączamy ponczem.
Przygotowanie kremu
Zagotować 1 i 1/2 l mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy. Wlać na gotujące się mleko.
Mieszając ugotować.budyń.
Gorący ściągamy z ognia i mieszamy z suchą galaretką brzoskwiniową. Pozostawiamy krem aby był letni.
Następnie wykładamy warstwę kremu na biszkopcie. Za pomocą szprycy można tworzysz ozdobne rozetki.
Przygotowanie owoców
Oczyszczone,osuszone jagody układamy dekoracyjnie na kremie budyniowym ,na środku układamy truskawki.
Etap końcowy
Galaretki rozpuścić w 4 szkl. gorącej wody.
Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie wylewamy na jagody.
Wkładamy torcik do lodówki na kilka godzin aby galaretka dobrze stężała.