Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Jagodowy torcik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Torcik jest wykonany na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem śmietany. W całym deserze jest tylko 5 łyżek cukru. Polecam. Czas wykonania to około 20 minut.

Jagodowy torcik na zimno Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jagodowy torcik na zimno

 

  • Na formę 20-24 cm. Czas wykonania 20-30 minut.
  • 1/2 l kremówki
  • 2 duże jogurty grecke
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 2 śmietan fixy
  • około 1 kg jagód
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • opakowanie biszkoptów podłużnych lub okrągłych

Sposób przygotowania:

Jagodowy torcik na zimno
Wyłóż formę folią, spód formy biszkoptami, nie musi być szczelnie. Żelatynę rozpuść w połowie szklanki wody.

Jagody wymieszaj z cukrami. Ubij śmietanę, dodaj smietan fixy, jogurt i żelatynę. Wymieszaj. Połowę masy wylej na biszkopty.

Z drugiej połowy odłóż szklankę masy a do reszty dodaj 1/3 jagód. Wymieszaj lub zmiksuj. Na białą masę wyłóż biszkopty, na nie wylej jagodową masę,a na nią resztę białej i resztę jagód. Do lodówki i czekamy aż stężeje.

U mnie trwało to około 2 godzin. Smacznego.
Jagodowy torcik na zimno
Wyłóż formę folią spożywczą , a na folię poukładaj biszkopty
Jagodowy torcik na zimno
Ubitą śmietanę z jogurtem i żelatyną podziel na 2 części, jedną część wylej na biszkopty
Jagodowy torcik na zimno
Na drugą warstwę biszkoptów wylej część drugą masy wymieszanej z jagodami
Jagodowy torcik na zimno
Na górę ciasta daj ostatnią część masy i owoców ,wstaw do lodówki
Jagodowy torcik na zimno
Po około 2 godzinach tort jagodowy jest gotowy