gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Ciasto z borówką i śmietaną

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tak piekłam ciasto pierwszy raz było pyszne jak dla mnie .Jedno jest tylko ze ciasto jest niskie nie wyrasta tak jak tradycyjny biszkopt bo mąka kokosowa jest ciężka ;)

Ciasto z borówką  i śmietaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z borówką i śmietaną

 

  • Ciasto
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • 6 małych jajek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 dkg borówki amerykańskiej

 

  • dodatkowo
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki dzemu z czarnej porzeczki
  • ozdoby do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto z borówką i śmietaną
Oddzielamy białka od żółtek ubijamy białka ze szczyptą soli dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijamy .

Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka chwilę jeszcze miksujemy.

Do masy jajecznej wlewamy olej kokosowy miksujemy moment na niższych obrotach miksera.

Do masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy ale już ręcznie.

Tortownicę 26-28 wykładamy papierem do pieczenia wlewamy masę .

Na górę dajemy umyte osuszone borówki.

Nagrzewamy piekarnik 175 st i pieczemy ciasto 35-40 minut.

Ciasto studzimy.

Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody mieszamy i czekamy aż napęcznieje,

następnie zalewamy wrzącą wodą mieszamy aż się rozpuści studzimy.

Do naczynia wlewamy śmietanę dodajemy cukier kokosowy ubijamy na sztywno. 

Do ubitej śmietany wlewamy żelatynę mieszamy .

Do małej miseczki odejmujemy trochę białej śmietany a do pozostałej dodajemy dzem z czarnej porzeczki mieszamy .

Na zimne ciasto wykładamy śmietanę z czarną porzeczką.

Z białej śmietany robimy ozdobny rant i dekorujemy dowolnie.

POLECAM!!!
Ciasto z borówką  i śmietaną
Ciasto po upieczeniu studzimy dopiero pózniej wylewamy śmietanę
Ciasto z borówką  i śmietaną
Ciasto dekorujemy dowolnie i chłodzimy w lodówce