Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Brzoskwiniowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne ciasto z brzoskwiniami i budyniem. Można również przygotować takie ciasto ze świeżych brzoskwiń.

Brzoskwiniowe z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brzoskwiniowe z budyniem

na ciasto

  • żółtka jaj - 2 szt
  • jajko - 1 szt
  • margaryna - 250 g
  • mąka - 4 szkl pełne
  • cukier - 1/2 szkl
  • śmietana 24 % - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki

Budyń:

  • mleko - 4 szkl
  • budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru
  • cukier - 0,5 szkl

Dodatkowo :

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowe z budyniem
Ciasto :

Mąkę przesiać z proszkiem do miski.

Następnie dodać żółtka i jedno całe jajko.

Pokroić na kawałki margarynę dodać do mąki razem ze śmietaną, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.

Formę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem.

Podzielić ciasto na 2 części, jedną część włożyć do zamrażalki, drugą częścią ciasta , wyłożyć dno i boki formy.

Brzoskwinie odlać z soku, osączyć na sicie, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na cieście.

Budyń:

Do garnka wlać 3 szkl mleka, dodać cukier, zagotować.

Wsypać budyń do garnuszka, zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.

Wylać gorący budyń na brzoskwinie.

Zetrzeć na tarce o dużych otworach drugą część ciasta.

Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 175 stop na około 50 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Brzoskwiniowe z budyniem
Brzoskwinie odlane z soku i wyłożone do osączenia
Brzoskwiniowe z budyniem
Do miski przełożono wszystkie składniki na ciasto
Brzoskwiniowe z budyniem
Ciasto wyłożono na spód blachy i posypano brzoskwiniami
Brzoskwiniowe z budyniem
Na brzoskwinie został wyłożony gorący ugotowany budyń