Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Torcik karmelowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

baaardzo słodkie ;P

Torcik karmelowy

Składniki:

Torcik karmelowy

 

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 1 polewa czekoladowa
  • 1 puszka słodzonego mleka w puszce
  • 20 dag rozdrobnionych bakalii
  • 2 kieliszki rumu
  • 16 sztuk herbatników np. petitków

Sposób przygotowania:

Torcik karmelowy
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto piec ok. 20 min. w prostokątnej formie. Puszkę z mlekiem gotować z wodzie przez 3 godziny pod przykryciem. Puszka ma być stale w wodzie zanurzona. Wyjąć skarmelizowane mleko, ostudzić. karmel utrzeć z margaryną dodać bakalie, wymieszać. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Rum z dodatkiem kieliszka wody wlać do miseczki. Zanurzać w nim herbatniki i układać na cieście jeden obok drugiego, ciasto polać polewą.

Tagi:

bakalie