Sposób przygotowania:
Torcik kawowo - orzechowy
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do lekkiego wystudzenia. Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, krótko zmiksować. Wlać kawę, wsypać mąkę i mielone orzechy, jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 minut, aż patyczek włożony w ciasto wychodzi suchy.
Ostudzić, przekroić wzdłuż na połowę.
Do miski wyłożyć mascarpone, wlać śmietankę, wsypać cukier, krótko ubić (ok. 1-1,5 min.). Wsypać połowę mielonych orzechów, wymieszać łyżką.
Masę podzielić na 3 części. Dwie trzecie masy wyłożyć na spód ciasta, wyrównać, przyłożyć drugim blatem, lekko docisnąć.
Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, rozsmarować na całej powierzchni, posypać pozostałymi mielonymi orzechami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 minut, aż patyczek włożony w ciasto wychodzi suchy.
Ostudzić, przekroić wzdłuż na połowę.
Do miski wyłożyć mascarpone, wlać śmietankę, wsypać cukier, krótko ubić (ok. 1-1,5 min.). Wsypać połowę mielonych orzechów, wymieszać łyżką.
Masę podzielić na 3 części. Dwie trzecie masy wyłożyć na spód ciasta, wyrównać, przyłożyć drugim blatem, lekko docisnąć.
Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, rozsmarować na całej powierzchni, posypać pozostałymi mielonymi orzechami.