dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Torcik kawowo - orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Błyskawiczny w przygotowaniu torcik o smaku kawy i orzechów, zrobiony z ucieranego ciasta. Przełożony jest masą śmietanowo-orzechową. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.

Torcik kawowo - orzechowy

Składniki:

Torcik kawowo - orzechowy

ciasto

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml gorącej wody
  • 2 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich (ok. 20 g)

masa:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g mielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Torcik kawowo - orzechowy
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do lekkiego wystudzenia. Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, krótko zmiksować. Wlać kawę, wsypać mąkę i mielone orzechy, jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 minut, aż patyczek włożony w ciasto wychodzi suchy.

Ostudzić, przekroić wzdłuż na połowę.

Do miski wyłożyć mascarpone, wlać śmietankę, wsypać cukier, krótko ubić (ok. 1-1,5 min.). Wsypać połowę mielonych orzechów, wymieszać łyżką.

Masę podzielić na 3 części. Dwie trzecie masy wyłożyć na spód ciasta, wyrównać, przyłożyć drugim blatem, lekko docisnąć.

Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, rozsmarować na całej powierzchni, posypać pozostałymi mielonymi orzechami. 

Tagi:

ciasto orzechy