Sposób przygotowania:
Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytuwiśnie
![Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytu:) Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytu:)](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/placek-z-bakaliami-przepis-ze-strarego-zeszytu-425943.jpg)
Zaczynamy od wiśni, które drylujemy i przekładamy na sito do odsączenia z soku.
ciastoI i III
![Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytu:) Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytu:)](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/placek-z-bakaliami-przepis-ze-strarego-zeszytu-425944.jpg)
Palmę ucieramy z cukrem, aż będzie puszysta masa.
Dodajemy po jednym żółtku, i wszystko razem ucieramy przez kilka minut.
Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę ucieramy aż masa będzie jednolita i dzielimy ją na dwie mniej więcej równe części.
Do jednej dodajemy kakao- i dokładnie ucieramy.
ciastoII
![Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytu:) Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytu:)](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/placek-z-bakaliami-przepis-ze-strarego-zeszytu-425945.jpg)
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.
Gdy już są ubite stopniowo dodajemy cukier- ucieramy, aż białka zrobią sie szkliste.
Odstawiamy robot i dodajemy obie mąki, olej lub mało i proszek do pieczenia- mieszamy ręcznie szpatułką, delikatnie, ale tak żeby nie było grudek.
pieczenie ciasta
![Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytu:) Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytu:)](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/placek-z-bakaliami-przepis-ze-strarego-zeszytu-425946.jpg)
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto białe I.
Ciasta nie jest dużo, ale wałkiem bez rączek lub rękami rozkładamy dokładnie na całą powierzchnię.
Rozkładamy wiśnie- jeżeli są kwaśne to można je posypać łyżką brązowego cukru.
Na wiśnie rozkładamy ciasto II, a górę posypujemy posiekanymi orzechami lub/i bakaliami.
Teraz najlepiej przyciąć sobie papier do pieczenia na wymiary dna blachy.
Na papier wyłożyć ciemne ciasto i rozwałkować na całej powierzchni.
Potem delikatnie przenieść, obrócić i nałożyć na ciasto i ściągnąć papier.
Ciasto może sie porwać, czy będzie go gdzieniegdzie na bokach brakować.
Trochę prostszym sposobem jest umieszczenie ciasta z zamrażalce i starcie go bezpośrednio na ciasto II
Metodę pozostawiam wam :)
Ciasto pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.