reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dawno go nie piekłam, nawet bardzo dawno, ale robiąc ostatnio przegląd moich przepisów znalazłam kilka kartek zapisanych ręką mojej Mamy, żółtych i poplamionych od ciągłego używania.

Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytu

 

  • Ciasto I i III

 

  • 6 żółtek L lub 7 M

 

  • 1 margaryna/palma

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( takie z górką)

 

  • 1 łyżka ciemnego kakao

 

  • Ciasto II

 

  • 6-7 białek

 

  • 3 łyżki cukru

 

 

 

  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła

 

  • 1 płaska łyżeczka proszku

 

 

 

  • 2 garście orzechów lub ulubionych bakalii

Sposób przygotowania:

Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytu

wiśnie

Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytu:)
można użyć wiśni z kompotu, ale też dokładnie je odsączamy.

Zaczynamy od wiśni, które drylujemy i przekładamy na sito do odsączenia z soku.

ciastoI i III

Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytu:)
ciasto dzielimy na dwie równe części- jedną odkładamy i dodajemy do niej kakao

Palmę ucieramy z cukrem, aż będzie puszysta masa.

Dodajemy po jednym żółtku, i wszystko razem ucieramy przez kilka minut.

Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masę ucieramy aż masa będzie jednolita i dzielimy ją na dwie mniej więcej równe części.

Do jednej dodajemy kakao- i dokładnie ucieramy.

ciastoII

Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytu:)
ciasto to przygotowujemy tak jak na bezy, tylko na koncu dodajemy jeszcze mąkę i olej

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.

Gdy już są ubite stopniowo dodajemy cukier- ucieramy, aż białka zrobią sie szkliste.

Odstawiamy robot i dodajemy obie mąki, olej lub mało i proszek do pieczenia- mieszamy ręcznie szpatułką, delikatnie, ale tak żeby nie było grudek.

pieczenie ciasta

Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytu:)
najtrudniejszy krok to nałożenie ostatniego ciasta, ale mozna go zwyczajnie zetrzeć na duzych oczkach

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto białe I.

Ciasta nie jest dużo, ale wałkiem bez rączek lub rękami rozkładamy dokładnie na całą powierzchnię.

Rozkładamy wiśnie- jeżeli są kwaśne to można je posypać łyżką brązowego cukru.

Na wiśnie rozkładamy ciasto II, a górę posypujemy posiekanymi orzechami lub/i bakaliami.


Teraz najlepiej przyciąć sobie papier do pieczenia na wymiary dna blachy.

Na papier wyłożyć ciemne ciasto i rozwałkować na całej powierzchni.

Potem delikatnie przenieść, obrócić i nałożyć na ciasto i ściągnąć papier.

Ciasto może sie porwać, czy będzie go gdzieniegdzie na bokach brakować.

Trochę prostszym sposobem jest umieszczenie ciasta z zamrażalce i starcie go bezpośrednio na ciasto II

Metodę pozostawiam wam :)

Ciasto pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.