Sposób przygotowania:
Placek z bakaliami- przepis ze strarego zeszytuwiśnie
Zaczynamy od wiśni, które drylujemy i przekładamy na sito do odsączenia z soku.
ciastoI i III
Palmę ucieramy z cukrem, aż będzie puszysta masa.
Dodajemy po jednym żółtku, i wszystko razem ucieramy przez kilka minut.
Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę ucieramy aż masa będzie jednolita i dzielimy ją na dwie mniej więcej równe części.
Do jednej dodajemy kakao- i dokładnie ucieramy.
ciastoII
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.
Gdy już są ubite stopniowo dodajemy cukier- ucieramy, aż białka zrobią sie szkliste.
Odstawiamy robot i dodajemy obie mąki, olej lub mało i proszek do pieczenia- mieszamy ręcznie szpatułką, delikatnie, ale tak żeby nie było grudek.
pieczenie ciasta
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto białe I.
Ciasta nie jest dużo, ale wałkiem bez rączek lub rękami rozkładamy dokładnie na całą powierzchnię.
Rozkładamy wiśnie- jeżeli są kwaśne to można je posypać łyżką brązowego cukru.
Na wiśnie rozkładamy ciasto II, a górę posypujemy posiekanymi orzechami lub/i bakaliami.
Teraz najlepiej przyciąć sobie papier do pieczenia na wymiary dna blachy.
Na papier wyłożyć ciemne ciasto i rozwałkować na całej powierzchni.
Potem delikatnie przenieść, obrócić i nałożyć na ciasto i ściągnąć papier.
Ciasto może sie porwać, czy będzie go gdzieniegdzie na bokach brakować.
Trochę prostszym sposobem jest umieszczenie ciasta z zamrażalce i starcie go bezpośrednio na ciasto II
Metodę pozostawiam wam :)
Ciasto pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.