WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Torcik kawowy z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne ciasto na większe okazje. Dość łatwe w przygotowaniu i lubiane przez wszystkich. Tylko dla dorosłych.

Torcik kawowy z kremem

Składniki:

Torcik kawowy z kremem

Biszkopt

Krem

  • 500 g śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Inne

  • 3/4 szkl mocnej kawy
  • 1/4 szkl likieru kawowego
  • gorzka czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

Torcik kawowy z kremem
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i stopniowo dodajemy żółtka. Na wolnych obrotach dodajemy też mąki. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok 40 minut w 170 stopniach.

Po dokładnym wystudzeniu dzielimy na blaty. Śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy stopniowo mascarpone.

Wystudzoną kawę mieszamy z likierem kawowym i nasączamy mocno biszkopt. Przekładamy kremem, zostawiając trochę na wierzch do dekoracji. Wierzch posypujemy startą czekoladą.

Podajemy z lodówki. 

Tagi:

tort torty