edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Tort wielkanocny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Kakaowe ciasto przełożone dżemem z czerwonej porzeczki i kremem budyniowym o smaku herbaty matcha, a całość wykończona czekoladą.

Tort wielkanocny Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Tort wielkanocny

CIASTO:

  • SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 17 cm:
  • 110 g mix C Schara
  • łyżka gorzkiego kakao
  • 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 65 g masła
  • 100 g zmielonego na pył cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 65 ml domowego mleka kokosowego
  • szczypta soli

KREM:

  • 500 ml domowego mleka kokosowego
  • budyń bezglutenowy o smaku ananasa i herbaty matcha
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Tort wielkanocny

CIASTO:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, oddzielić żółtka od białek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, całość wysmarować masłem i oprószyć mąką ryżową. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 z termo obiegiem).

Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, pojedynczo dodać żółtka, a następnie porcjami przesianą mąkę na zmianę z mlekiem kokosowym. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ją do masy i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia.

KREM:

Budyń ugotować bez cukru na mleku kokosowym według przepisu na opakowaniu, wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, a następnie z dodawanym porcjami wystudzonym budyniem.

WYKOŃCZENIE:

Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty.

Dolny i środkowy blat posmarować dwiema łyżkami dżemu porzeczkowego i porcją kremu, przykryć górnym blatem. Wierzch i boki posmarować kremem, z reszty kremu wycisnąć rozetki. Boki posypać wiórkami czekoladowymi, na wierzchu ułożyć czekoladowe jajka.

Przed podaniem schłodzić.

Tort wielkanocny
Zapraszam na kawałeczek wielkanocnego tortu.
Tort wielkanocny
Miękkie masło utrzeć ze zmielonym cukrem.
Tort wielkanocny
Na zmianę dodawać po trochu mąki i mleka.
Tort wielkanocny
Ubite białka delikatnie wymieszać z masą.
Tort wielkanocny
Ciasto przelać do przygotowanej foremki.
Tort wielkanocny
Ciatso wystudzić w foremce.
Tort wielkanocny
Do utartego z cukrem masła dodać porcjami budyń.
Tort wielkanocny
Blaty posmarować najpierw dżemem, a następnie kremem.
Tort wielkanocny
Wierzch i boki posmarować kremem.

Tagi:

tort