Sposób przygotowania:
Osiem torcików kawowych w jednym
Rozgrzać piekarnik do 180C. Tortownicę najlepiej 20-22cm wyłożyć papierem do pieczenia,wystarczy tylko dno. Masło wyjąć, bo ma być miękkie. Kawę rozpuścić w łyżce wrzącej wody, odstawić do ostudzenia. Mąkę razem z proszkiem przesiać. Do miski wsypać wszystkie składniki ciasta (jajka, mąkę, zmielone migdały, masło, cukier, proszek do pieczenia, rozpuszczoną kawę) i zmiksować aż do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wlać do formy, wyrównać, piec przez około 30-35 min aż się zarumieni lub sprawdzić metodą "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ostygnie ostrożnie przeciąć na dwa placki. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem mascarpone i ekstraktem waniliowym. Masę rozsmarować na dolnym placku i przykryć górnym. Odstawić na 15 minut do lodówki. Następnie ostrożnie pokroić ciasto na 6-8 równych kawałków. Przystąpić dekoracji. Nad garnkami z gorącą wodą w osobnych miseczkach rozpuścić białą i ciemną czekoladę. Czekoladami posmarować górę trójkątów i ozdobić każdy trójkąt używając ozdób, kokosu, owoców, tak by powstały różne, osobne, małe torciki. Wstawić na pół godziny do lodówki do schłodzenia.
msewka
marietta
cherry
margolata
pszczolkaanulka
jaNina
marietta