Sposób przygotowania:
Torcik kolorowy
Przygotować niezbędne składniki na biszkopt, jajka sparzyć wrzącą wodą, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ i dalej miksować. W dalszej kolejności żółtka wymieszać dokładnie z octem i proszkiem do pieczenia i przelać je do ubitej piany z białek. Całość wymieszać. Mąkę przesiać na drobnym sicie i wmieszać do składników, całość dokładnie wymieszać ze sobą. Tortownicę o średnicy 28 cm. należy posmarować masłem i wysypać bułką tartą, włożyć ciasto biszkoptowe i włożyć do piekarnika gorącego nagrzanego do temperatury 180 stopni C na około 45-50 minut i piec do uzyskania koloru złotego.
Uchylić piekarnik i ostudzić biszkopt. Wyjąć go i przeciąć na dwie części. Odcedzić sok z mandarynek i solidnie nasączyć sokiem z mandarynek obie części biszkoptu. Schłodzić śmietankę, ubić ją mikserem z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixu na sztywną i puszystą masę. Wyłożyć masę na jeden krążek biszkoptowy, rozsmarować równomiernie, zostawić kilka łyżek ubitej masy na boki i wierzch toru. Przykryć drugim biszkoptem, resztę śmietanki rozsmarować na bokach i na wierzchu tortu. Boki obłożyć wiórkami kokosowymi. Na wierzchu poukładać przepołowione czereśnie, odsączone mandarynki z puszki, pokrojone truskawki. Rozpuścić galaretkę truskawkowa i kiedy galaretka ostygnie i zacznie zmieniać swoją konsystencję, zacznie tężeć, wówczas należy ją porcjować na wierzch tortu. Schłodzić tort przed podaniem.
Uchylić piekarnik i ostudzić biszkopt. Wyjąć go i przeciąć na dwie części. Odcedzić sok z mandarynek i solidnie nasączyć sokiem z mandarynek obie części biszkoptu. Schłodzić śmietankę, ubić ją mikserem z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixu na sztywną i puszystą masę. Wyłożyć masę na jeden krążek biszkoptowy, rozsmarować równomiernie, zostawić kilka łyżek ubitej masy na boki i wierzch toru. Przykryć drugim biszkoptem, resztę śmietanki rozsmarować na bokach i na wierzchu tortu. Boki obłożyć wiórkami kokosowymi. Na wierzchu poukładać przepołowione czereśnie, odsączone mandarynki z puszki, pokrojone truskawki. Rozpuścić galaretkę truskawkowa i kiedy galaretka ostygnie i zacznie zmieniać swoją konsystencję, zacznie tężeć, wówczas należy ją porcjować na wierzch tortu. Schłodzić tort przed podaniem.
zewa
evita0007
Agiatis
Tylko ja dodaję połowę mniej octu;)
zewa
No ale, że wyrasta lepiej, czy bardziej puszysty jest czy jak ? Ja nigdy nie daję octu a biszkopty mi super wychodzą.
agnieszkalider
Pwiem szczerze, że koleżanka ostatnio mi powiedziałam że jeśli doda się octu, to biszkopt jest puszysty i nigdy nie ma zakalca. Wcześniej różnie bywało, teraz na zakalca nie ma szans, polecam ten sposób :)
Agiatis
Ewciu nie potrafię Ci powiedzieć dlaczego, ale wiem że mam puszysty, żółciutki i za każdym wychodzi. Do wypieków nie mam reki - muszę podchodzić kilkakrotnie do danego przepisu - niestety już tak mam:)
Masz rękę do wypieków, ja nie. Być może dlatego muszę stosować różne sztuczki aby coś dobrego z tego wyszło;)
Pyza
Agiatis
Kwadrat idealnie wpisuje się w okrąg, a jego przekątna to średnica koła, w którym jest wpisany;)
Pyza
I jesteś pewna, że tę właśnie tak mierzyła autorka a nie np. przekątną kwadratowej formy? Ja niestety nie mam tej pewności
Agiatis
Nie jestem pewna, ale odpowiedziałam Ci tylko na pytanie;)
Pozdrawiam